BOT speelt KLOEK

BOT speelt KLOEK

ARNHEM – Na vele voorstellingen in het Nederlandse festivalcircuit, tournees door Europa en voorstellingsreeksen op locatie maakt muziektheater BOT op veler verzoek een zaalproductie. Samen met regisseur Moniek Merkx en tekstschrijver Jibbe Willems maakt BOT de voorstelling KLOEK. KLOEK gaat over een universeel thema: moederliefde. De muziektheatervoorstelling zal te zien zijn van 3 maart tot en met 20 mei in theaters door heel Nederland.

Op de vloer staan vier kloeke mannen, van wisselende komaf, met een verschillend bouwjaar, uit een ander nest. Er is één ding dat ze met zekerheid delen: ze zijn niks zonder moeder.

De tere mannenziel van BOT geeft zich bloot in een eigentijdse meting met de moederfiguur in alle vormen. In een montagevoorstelling volgen we de lijn van verschillende levensfasen, van het moment van conceptie en de eerste schreeuw om leven tot de laatste zucht van de dood en tot ver daarna – de ontastbare herinnering aan een moeder, of ze nu een begripvol klankbord of vervloekte kenau was. KLOEK laat het fundamentele verlangen voelen naar een warme kloek, de instinctieve hang naar de meest kwetsbare staat van zijn.

In de kenmerkende BOT-traditie maken speelt KLOEK zich af in een klinkend decor wat tegelijk het muzikale idioom als het podiumbeeld bepaalt. De veelkleurige verhouding die een man tot zijn moeder kan hebben, krijgt vorm in de kenmerkende BOT-taal met een klinkend decor en nieuwe liedjes die moeder bezingen, zowel kwetsbaar als stoer, met een gezonde dosis humor.: van zeemzoete punk tot hoekige wiegeliedjes.

Over het gezelschap/de maker:

Muziektheater BOT bestaat uit Job van Gorkum, Tomas Postema, Doan Hendriks en Geert Jonkers als artistiek team. Linde Légat is de zakelijk en organisatorische duizendpoot. De groep heeft vanaf zijn debuut in 2009 een markante eigen taal ontwikkeld van ongepolijste beeldenpoëzie, recht-voor-zijn-raap-theater met zelfgemaakt instrumentarium en kleine liedjes met een groot hart. BOT schuurt, raakt en roert zijn publiek. 

BOT omhelst de breekbaarheid van de mens: de slag in het wiel en de kras op de ziel horen nu eenmaal bij het leven. Voor BOT is imperfectie een bron van schoonheid en compassie. BOT geeft een tegenkleur aan de maakbare samenleving, rauw en ongepolijst. Het maken en ontvouwen van de theatrale werkelijkheid is een essentieel onderdeel van het werk: geen verborgen trukendoos of gladgestreken verhaaltjes, maar belevenissen die het publiek voelt en ervaart.

BOT heeft zijn wortels in het beeldend theater en de kinetische kunst, en combineert dat met een weids scala aan muzikale stijlen, gelardeerd met een stevige dosis humor. BOT is te zien op festivals door heel Nederland en Europa met tourvoorstellingen voor een zeer divers publiek. Met de serie ‘Het Geluid Van’ speelt BOT unieke voorstellingsreeksen op locatie, waarbij de plek zowel de muze als het podium is. Daarnaast zijn er incidentele samenwerkingen met verwante groepen, en heeft BOT een actieve rol in kunsteducatie.

Credits foto: Robert Muda van Hamel

Credits voorstelling:

Spel en muziek: Job Van Gorkum, Tomas Postema, Geert Jonkers, Doan Hendriks

Regie: Moniek Merkx

Teksten: Jibbe Willems en BOT

Productie: Linde Legat

Bekijk hier alle speeldata: https://wijzijnbot.nl/voorstellingen/kloek/

De pers schreef over Muziektheater BOT:

“Zoals altijd tovert het viertal een troostrijk, bonkig fanfaregeluid uit eigen, kunstig gemaakte machines van sloopmateriaal” – De Volkskrant ★★★★

“De spelers hebben geen enkele pretentie, ze doen niet gewichtig of quasi-filosofisch, ze maken rauw, intens en uitbundig muziektheater” – de Theaterkrant 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.