BORDEWIJK FESTIVAL TER ERE VAN 50STE STERFJAAR VAN SCHRIJVER BORDEWIJK

BORDEWIJK FESTIVAL TER ERE VAN 50STE STERFJAAR VAN SCHRIJVER BORDEWIJK

Op zaterdag 12 en zondag 13 september as vindt in Theater aan het Spui (Den Haag) het Bordewijk Festival plaats. In 2015 is het 50 jaar geleden dat Ferdinand Bordewijk (1884-1965), schrijver van onder andere Karakter, Blokken en Bint is overleden.

Met een veelzijdig programma waaronder theater, opera, muziek, lezing, talkshow,  Bordewijk wandeling, familieontbijt en de onthulling van zijn borstbeeld brengt het festival een ode aan de beroemde Nederlandse schrijver.

Tevens besteedt het festival aandacht aan zijn vrouw, componiste Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971). Zij is een van de zeldzame Nederlandse vrouwelijke componistes, die tijdens haar leven wereldwijd succes had met haar composities.

Het Bordewijk Festival presenteert een uniek samenwerkingsproject: de opera Rotonde gecomponeerd door Johanna Bordewijk-Roepman met het libretto van F. Bordewijk in een concertante uitvoering in regie van Annechien Koerselman. Naast de opera presenteert het festival een theatrale versie van Bint (co-productie het Nationale Toneel) in regie van Hans van den Boom en de schrijvers Helga Ruebsamen, Bart Chabot, Gustaaf Peek en Lodewijk Wiener die hun visie geven op Bordewijk.

Over het echtpaar Bordewijk verschijnt voorjaar 2016 een dubbelbiografie, geschreven door Elly Kamp.  

Het Bordewijk Festival wordt georganiseerd door het Bordewijk Genootschap, dat in 2014 is opgericht om meer aandacht te vragen voor het bijzondere schrijftalent van deze markante schrijver. Het complete programma van het Bordewijk Festival is te vinden op www.bordewijkgenootschap.nl

 

Praktische informatie Bordewijk Festival Festivallocatie: Theater aan het Spui, Spui 187, Den Haag. Kaartverkoop: via www.theateraanhetspui.nl of telefonisch 070-3465272 (di t/m vr van 14.00-18.00u). Dagkaart zaterdagavond 12 september: € 35,-. Dagkaart zondag 13 september € 35,- exclusief Bordewijk Brunch, exclusief familieontbijt. Kaarten voor het familieontbijt worden los verkocht: € 4,-kind/ € 8,- volwassene, als ook voor de Bordewijk Brunch € 15,-.
Ferdinand Bordewijk (1884-1965),

Bordewijk schreef romans, novellen, toneel, libretti, prozagedichten, parodieën, grafredes en kritieken. Hij is vooral bekend van het trio korte prozawerken Blokken (1931), Knorrende beesten (1933) en Bint (1934) en van de roman Karakter (1938) die in 1997 werd verfilmd en een Oscar kreeg voor Beste Buitenlandse film. Behalve schrijver was Bordewijk advocaat.

Bordewijk is een gelauwerd schrijver. Tijdens zijn leven ontving hij de PC Hooftprijs (1953) en de Constantijn Huygensprijs (1957) en hij is opgenomen in het Pantheon van het Letterkundig Museum met de 100 belangrijkste Nederlandse auteurs. De Jan Campert-Stichting kent jaarlijks de

  1. Bordewijk-prijs toe aan de schrijver van het beste Nederlandstalige prozaboek. F. Bordewijk geldt met Simon Vestdijk als de belangrijkste Nederlandse prozaïst van zijn generatie.‪

 

Johanna Bordewijk-Roepman (1892-1971) Componiste Johanna Bordewijk-Roepman was een natuurtalent en vrijwel autodidact. Zij was ook eigenzinnig en schreef volstrekt oorspronkelijke en persoonlijke muziek. Een keur aan composities ontstond: voor orkest, voor piano, liederen, maar vooral veel werken voor koor, zowel voor vrouwen-, mannen- als gemengd koor. Haar liederen zijn van hoge kwaliteit. De uitdrukking van de tekst in de muziek is groot. Zij ontwikkelde een geheel eigen stijl en klankwereld. Johanna Bordewijk-Roepman had wereldwijd succes had met haar composities. Haar stijl is uniek te noemen en zij werd daar door vakgenoten ook om geroemd. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.