Blokfluitiste Anna Stegmann presenteert online Kerstconcert Silencio met violist Jorge Jiménez

Blokfluitiste Anna Stegmann presenteert online Kerstconcert Silencio met violist Jorge Jiménez

Anna Stegmann presenteert met Jorge Jiménez het online Kerstconcert Silencio op donderdag 24 december 2020 vanaf 12:00 uur. Het concert Silencio was gepland om op 19 december in première te gaan bij Goede Rede Concerten in Almere. Door de lockdown is het live concert afgelast, maar wel opgenomen op video en te zien vanaf donderdag 24 december 12 uur via het videokanaal van Anna Stegmann. Het concert blijft online staan en mag gedeeld worden. Het concert is een kerstcadeau van Anna Stegmann, Jorge Jiménez, Goede Rede Concerten voor de kijkers na een moeilijk jaar: als een onderdeel van de Lockdown Stories: hoe in 2020 alles anders liep dan gepland.

Achtergrondinformatie voor pers

Jorge Jiménez en Anna Stegmann hebben de programmeur van Goede Rede Concerten, Wilma Hartsuiker, ervan kunnen overtuigen er een videoproject van te maken. Via de YouTube kanaal van Anna Stegmann is het concert vanaf donderdag 24 december om 12 uur te zien. Anna Stegmann heeft Andrea Friggi gevraagd voor het filmen. De ervaring die Stegmann en Friggi in de laatste maanden zij hebben opgedaan met het opnemen en uitzenden van twee seizoenen Digital Recital in 2020 kwam goed van pas. Het doel was de sfeer van een live concert combineren met de mogelijkheden van de digital recitals.

Programmatoelichting Silencio

In veel Europese culturen zijn christelijke en heidense praktijken door de eeuwen heen versmolten om het kerstverhaal te vertellen. Een daarvan is ‘Het Lied van Sibyl ‘ (Spaans: El Canto de la Sibila), dat sinds de middeleeuwen bijna zonder onderbreking op kerstavond in Catalonië en andere delen van Spanje wordt uitgevoerd.

Oorspronkelijk gecomponeerd als een liturgisch drama gezongen in het gregoriaans, bevat de tekst een profetie die de Apocalyps beschrijft. Deze eenvoudige maar prachtige overkoepelende melodieën zijn betoverend, huiveringwekkend tintelend en combineren menselijke melancholie met het onuitsprekelijke. Vanwege de aard van mondelinge overdracht, zijn we vandaag geconfronteerd met verschillende variaties en versies van het lied. Net als in de Renaissance, waar het gebruikelijk was om de gregoriaanse melodie van het lied in polyfone muziek te zetten, laten wij het gedicht als rode draad door ons programma leiden. We vertellen het kerstverhaal door oude en nieuwe composities die meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis omvatten.

Renaissance muziek sluit aan bij de door folklore geïnspireerde klankwereld van Bartók en de toegankelijke melodieën van de Nederlandse Van Eyck. Traditionele kerstliederen en melodieën gespeeld in versies van Bach tot componisten van vandaag effenen de weg naar Kerstmis. Elektronische soundscapes weerspiegelen wat het originele geluid van het Lied had kunnen zijn.

Silencio is een programma waar feestelijke verlichting en vrolijkheid evenzeer spreken als stilte en reflectie. Een programma bedacht en geboren in 2020.

Anna Stegmann | blokfluiten

Jorge Jiménez | viool, fedel, percussie

Over Anna Stegmann & Jorge Jiménez

Anna Stegmann en Jorge Jiménez ontmoetten elkaar tijdens een project in Italië in 2018. Vanaf het begin was duidelijk dat ze allebei een sterke wens voelden om samen programma’s te maken die hen van het pad van hun gebruikelijke habitat afvoeren: oude muziek uitgevoerd op historische instrumenten.

Sinds 2019 combineren ze hun expertise en ervaring om iets nieuws te creëren: een klankwereld die bevrijd is van conventies en randvoorwaarden over stijl en uitvoeringspraktijk en tegelijkertijd van de hoogste muzikale en artistieke kwaliteit is. Ze overschrijden de grenzen naar repertoire uit andere eeuwen, werken met onconventionele arrangementen en improvisatie in verschillende stijlen. Ze creëren een sonische omgeving waarin de ‘muziek lijkt te evolueren uit slechts één tijdperk: de wereld van vandaag’.

Opgeleid op het gebied van historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk, hebben ze individueel verschillende programma’s gemaakt en grenzen verlegd als artistieke leiders van hun eigen groepen: Tercia Realidad en Ensemble Odyssee. Ze treden regelmatig op met de beste oude muziekgezelschappen zoals L’Arpeggiata, La Risonanza, B’Rock, Academy of Ancient Music, English Baroque Soloists, Capella Cracoviensis, Forma Antiqva, The Royal Wind Music en meer. Ze hebben cd’s opgenomen voor labels als Hyperion, Atlantic Records, Glossa, Challenge Records, Pan Classics en meer.

Hun project LUNARIS lieten ze o.a. horen op het MOMMENTA festival in Duitsland en in het Melbourne Recital Centre in Australië. In 2021 verschijnt een CD van LUNARIS op GWK RECORDS naast een baanbrekende film in samenwerking met de Duitse kunstenaar Lukas Zerbst.

Korte biografie Anna Stegmann

Anna Stegmann is een gepassioneerd performer en docent oude en hedendaagse blokfluitmuziek. Ze is blokfluitprofessor aan o.a. de Royal Academy of Music in Londen voor een geselecteerde groep next generation jonge blokfluitisten. Ze heeft wereldwijd opgetreden en niet alleen solo CD’s uitgebracht maar ook met haar eigen ensembles: Ensemble Odyssee en The Royal Wind Music. Ze treedt regelmatig op als soliste bij o.a. La Risonanza (Fabio Bonizzoni) en The New Dutch Academy. 

Sinds 2013 is Anna Stegmann mede-organisator van de Open Recorder Days Amsterdam: een biënnale die snel is uitgegroeid tot één van de grootste blokfluitevenementen wereldwijd en waar blokfluitamateurs en professionals aan meedoen uit de hele wereld. Het event vindt plaats in het Conservatorium van Amsterdam.

Geboren in Duitsland, woont Anna Stegmann nu 13 jaar in Amsterdam waar ze aan het Conservatorium van Amsterdam haar diploma in 2011 cum laude behaalde bij Paul Leenhouts. Eerder studeerde zij met Winfried Michel aan de Musikhochschule Münster en de Musikakademie Kassel in Duitsland. In 2020 presenteerde zij twee seizoenen Digital Recital met online videoconcerten die nog steeds via haar website te zien & te koop zijn.

Meer:

www.anna-stegmann.com

www.jorge-jimenez.es

Link naar de première van Silencio: donderdag 24 december om 12 uur 

Met dank aan:

Stadsherstel, FPK en Goede Rede Concerten 

Credits 

Producent, concept video en uitvoerder performance: Anna Stegmann en Jorge Jiménez

Audiovisuele realisatie: Andrea Friggi

FOTO:©Marco Borggreve

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.