BLOG: Simon Heijmans – Ze Zien Alles.

Een van de leuke dingen aan het acteur-zijn vind ik dat je eens in de zoveel maanden in een compleet nieuwe wereld mag duiken. Onderzoeken hoe iemand denkt, hoe een ‘wereldje’ werkt en daar dan compleet in gaan geloven. Zo geloofde ik de afgelopen maanden in een paard van bamboestokken (zo geloofwaardig dat ik erop mocht rijden), beeldde ik me in dat ik geen ouders meer had (ze zijn er nog, gelukkig!) en ging zo op zoek naar levenslessen, en vervolgens liep ik met mijn ogen dicht, blindenstok in de hand, over de kade in Rotterdam omdat ik mij een paar keer per week liet geloven een blinde havenbaron te zijn.

En nu op zoek naar Glenn Greenwald in SNOWDEN. Glenn is de journalist die een serie artikelen schreef in de Guardian over de onthullingen van Edward Snowden. Dagenlang zaten ze samen met Laura Poitras, documentairemaakster, in een hotelkamer in HongKong en verteld Edward wat hij ontdekt had en waarom dat naar buiten moest. Los van een aantal leuke details waar een acteurshart sneller van gaat kloppen (Glenn heeft 16 honden en een knap, Braziliaans vriendje), staan er in het script ook zinnen als: ‘Ze zien alles. Ze zijn overal.’ En: ‘Dit is geen science fiction.’ Zinnen die Edward gebruikt om de journalisten te overtuigen van de ernst van wat er aan het licht moet komen.

Inmiddels is dit allemaal zo’n 2 á 3 jaar geleden, de feiten zijn naar buiten en ik ken ze, natuurlijk. Ik dacht dus dat ik dit soort zinnen wel begreep en de diepte ervan meegekregen had.

Tot we aan het einde van onze tweede week een gesprek hadden met een hacker. Bij ‘ze zien alles’ dacht ik aan: ja, ik zet van alles op Facebook en Twitter, dan is ook mijn locatie af en toe te zien. En ja, ik heb een bonuskaart, airmilespas en Nespresso-clubkaaart dus ze weten welke koffie ik drink en een aantal van mijn vaste boodschappen. Maar nee! Ze zien alles! De hacker vertelde dat ze niet alleen weten welke boodschappen we doen, ze zien hoe lang we op welke locatie in de winkel stilstaan, om te weten welke producten lastig te vinden zijn of hoe lang er wordt getwijfeld tussen huismerk en A-merk. Want combineer de gegevens van de locaties met de aankopen die via de bonuskaart getracked worden en je weet waar de keuze op is gevallen. En niet alleen als ik iets op Facebook plaats kan mijn locatie gedeeld worden, iemand met de juiste apparatuur zit zo in je mobiel en kan via de gps in je telefoon al je locaties en routes van de afgelopen tijd uitlezen. En als er dan toch al in je telefoon is ingebroken dan is via de app van je bank in je rekening komen een kleine moeite. Niets wat je typt op Google blijft geheim, al druk je niet eens op ‘zoeken’ maar backspace je het vakje weer leeg dan is het al gelezen, verwerkt en opgeslagen.

Na dit gesprek van een uur viel ik van mijn stoel. Tot dit moment had ik de diepte van Edwards zinnen nog niet ten volle begrepen.

Ze zien alles! En is dat erg? Weet ik nog niet. Maar het is geen science fiction.

SNOWDEN is vanaf 4 februari door het hele land te zien. De première is op 15 februari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.