Blog: Nick Homan-Dijkstra ‘Een land zonder kunst en cultuur is een heel arm land!’

Blog: Nick Homan-Dijkstra ‘Een land zonder kunst en cultuur is een heel arm land!’

Dat zijn woorden van Joop van den Ende in een televisieprogramma (Jinek). Tijdens de economische crisis in 2015 werd de BTW verhoogd van 6 naar 9% BTW op o.a. tickets voor het theater. Een onwijs besluit noemde van den Ende dit destijds.

We zitten midden in een andere crisis; de coronacrisis. Theaters zijn op slot, veel (amateur)musicals zijn geannuleerd en/of afgelast en repetitieprocessen staan stil. Bijna iedere musical- en/of theaterliefhebber heeft hier wel mee te maken. De kunst- en cultuurbranche staat stil en is aan het afwachten wat er na 1 juni of 1 september gaat gebeuren. Deels open? Nog steeds op slot? Of toch plexiglas tussen iedere stoel. We gaan het afwachten.

Deze gehele situatie raakt iedereen en is vreselijk voor onze (theater)branche. Maar laten we het eens van de andere kant bekijken. Kunst en cultuur draait, in mijn ogen, ook om inspiratie, nieuwe dingen ontwikkelen en “creatief” bezig zijn. Op dit moment worden we allemaal geraakt, maar ik weet zeker dat na deze gehele crisis veel producenten en theatermakers met hele nieuwe, vette, originele en mooie producties, voorstellingen en/of initiatieven gaan komen. Laten we ons vooral daar aan vast houden!!

Mijn naam is Nick Homan-Dijkstra, eigenaar en producent van Plzier Entertainment. Wij produceren musicals en eigen (theater)voorstellingen. In 2020 stonden ons eigen Disney concert (Plzier & Friends), de musicals “High School Musical”, “Hairspray” en onze Sinterklaasvoorstelling “SintSalabim” op het programma. 8 maart was ons Disney concert. Gelukkig hadden we toen nog geen maatregelen. Verder is alles, ook voor ons, onzeker. Gaan onze musicals in november wel door (stonden eerst gepland in juni)? Kunnen wij duizenden kinderen vermaken bij onze Sinterklaasvoorstelling? Toch doet deze crisis en onzekerheid ons ook “goed”. We hebben een eigen coronanummer gemaakt (Elleboog voor haar), waarin positiviteit en enthousiasme centraal staat. Ook zijn wij gestart met een eigen musicalkledinglijn (www.byplzier.nl). Deze vrije tijd (weliswaar verplicht) doet nieuwe deuren, helaas nog geen theaterdeuren, openen.

Laten we hopen dat we snel weer kunnen gaan genieten van het theater, want Nederland is een rijk land vol prachtige kunst en cultuur.

Toedeloe,

Nick Homan-Dijkstra

Volg Plzier Entertainment via www.plzier.nl en op Facebook (https://www.facebook.com/PlzierEntertainment/) en Instagram (https://www.instagram.com/plzier_entertainment/)

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.