Blog Naomi van der Linden: The Color Purple

Boipeba is een klein tropische eiland voor de kust van Salvador da Bahia in Brazilië. Het is niet gemakkelijk om er te komen. Vanuit de haven São Joaquim neem je de grote ferry naar het dorpje Bom Despacho. Vanaf daar is het twee uur rijden met een tourbus naar Valença. Vervolgens loop je 15 minuten naar de haven waar de speedboten vertrekken. Na een tocht van 45 mintuten met de speedboot, kom je uiteindelijk aan in het haventje van Boipeba. Een van de mooiste plekken die je ooit hebt gezien.

Het is een tropisch eiland met veel palmbomen, prachtige witte stranden en helderblauw water. Het is er heerlijk warm en er staat een koel zeebriesje. Het eiland heeft veel verschillenden stranden en elke dag bezoeken mijn vriend en ik een andere. De stranden zijn leeg. Af en toe zie je een voorbijganger. Het voelt alsof het strand van jou is.

Op een van de verlaten strandjes denk ik terug aan afgelopen maanden. De lange reis die ik heb afgelegd om mijn eerste grote hoofdrol te spelen: Celie in The Color Purple. Het was ook een reis met veel bijzondere tussenstops. Mijn eerste keer op de rode loper bij de Musical Awards. Stylist Tommy Driessen die de perfecte jurk voor me zoekt en vindt. Aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night en de première spelen in de aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima.

Omringd door sterke vrouwen

In de musical The Color Purple volgen we het leven van Celie, die veel tegenslagen te verduren krijgt. Ze is slachtoffer van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Ze kan niet voor zichzelf opkomen en durft niet weg te gaan bij Mister. Gelukkig komen er sterke vrouwen in haar leven die haar helpen. Sophia – gespeeld door Oprah Winfrey in de film – leert haar om NEE te zeggen. Ze leert van Shug om in zichzelf te geloven. Uiteindelijk vindt Celie zo de kracht en het geloof om voor zichzelf op te komen.

De afgelopen maanden waren voor mij ook een strijd en een ontdekkingstocht. Vooral vocaal is deze rol erg lastig. Cynthia Erivo zong hem op Broadway en West End en zij is fan-tas-tisch. Ik kan ook vrij aardig zingen, maar ben afgestudeerd als actrice en The Color Purple is de Olympische Spelen van de musical. Zó hoog en zó veel. Maar gelukkig werd ik tijdens de repetities ook omringd door sterke vrouwen, o.a. de fantastische zangeressen Ana Milva Gomes, Jeannine La Rose en Joanne Telesford. Zij gaven me muzikale adviezen, maar vooral ook de kracht en het geloof dat ik dit kon.

Rust en reizen

Op een strandje op Boipeba zit mijn vriend naast me en drinkt een koude cerveja en ik heb een kokosnoot in mijn hand. Een moment van rust en stilte. Kijkend naar het helderblauwe water, het witte strand en de ondergaande zon die de lucht van kleur doet verschieten: oranje, rood en uiteindelijk de kleur paars.

Vanaf 24 september start een nieuwe reis, dan mag ik weer in de huid kruipen van Celie. We reizen namelijk met The Color Purple door heel Nederland. Van Heerlen tot Groningen van Amsterdam tot Enschede. Kom kijken en volg de levensreis van Celie in de musical The Color Purple.

The Color Purple speelt van 12 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019 in verschillende theater door heel Nederland. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op colorpurplemusical.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.