BLOG: Myrthe Zonneveld

BLOG: Myrthe Zonneveld

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ben gevraagd om een blogje te schrijven over mijn bezigheden tijdens deze vreemde tijd. Waarom ik dat nu pas doe? Omdat ik in deze periode juist ontzettend veel te doen heb!

Ik zal mezelf even voorstellen. Mijn naam is Myrthe Zonneveld en ik ben twee jaar geleden afgestudeerd aan DAPA (Dutch Academy of Performing Arts). Tijdens mijn opleiding heb ik in twee ontzettend gave producties mogen spelen, namelijk Soldaat van Oranje (New Productions) en Lang Geleden (Van Hoorne Entertainment). Wat een berg ervaring heb ik daar opgedaan en wat heb ik genoten van deze prachtige voorstellingen! Beide musicals gaan over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Het is dus niet zo verwonderlijk dat ik na mijn afstuderen samen met Kelly van der Wal een vintage zangtrio heb opgericht. Kelly en ik vormen samen met Eva Jonker, The Key Sisters (www.thekeysisters.nl). Verder ben ik na mijn afstuderen veel les gaan geven op musicalscholen zoals de Telekids
Musicalschool en speel ik (educatieve) improvisatie voorstellingen bij The Big Mo.

Waar ben ik dan nu zo druk mee? Dat zal ik jullie vertellen. In januari zag ik een vacature langskomen voor Cultuurcoach in Leiden. Na gereageerd te
hebben en tweemaal op gesprek te zijn geweest, werd ik aangenomen. En wanneer zouden we starten? Juist, 3 maart! Als Cultuurcoach laten we de jeugd (4-12 jaar), ouderen en mensen in de zorg kennismaken met muziek, nieuwe media, beeldende kunst, dans en theater. Dit doen wij door het organiseren van activiteiten. Maar na slechts een kennismaking met mijn nieuwe collega’s en 4 werkdagen op kantoor, viel door de huidige
coronacrisis alles in één klap weg. Daar zat ik dan, thuis achter mijn laptop, geen idee wat ik moest doen. Ik had overal twijfels en vragen bij. Hoe lang zal dit gaan duren? Zou mijn contract wel doorgezet worden? Hoe lang kan ik geen musicallessen geven? Zouden de Bevrijdingsoptredens van The Key Sisters nog wel door kunnen gaan? Alles was ineens onzeker.

Na een week van onzekerheid begon alles op zijn plaats te vallen. Telekids kwam heel accuraat met een plan voor online lesgeven via Zoom, niet ideaal, maar zeker een goede noodoplossing. Daarom ben ik bij de andere scholen waar ik les geef ook gaan vragen of dit een mogelijkheid was en heb ik mij volledig gestort op online lesgeven. Ook met de nieuwe Cultuurcoaches bedachten we diverse online activiteiten, tips voor thuisblijven en gingen we aan de slag met het opzetten van sociale media kanalen, zodat ook dit werk zeker niet stil kwam te liggen. Dit alles vergde, en vergt eigenlijk nog steeds, veel (voorbereidings-)tijd. Ik, als computerleek, moest allemaal nieuwe programma’s gaan downloaden en ga zo maar door. Kortom, alles bij elkaar eigenlijk nog meer dan een fulltime baan! Helaas zijn de optredens van The Key Sisters allemaal geannuleerd, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat onze boekingen doorgeschoven kunnen worden naar volgend jaar.

Natuurlijk blijven er bij mij ook vragen in mijn hoofd spoken. Hoe lang gaat dit nog duren? Hoe lang houd ik het online lesgeven nog vol? Hoe veel online activiteiten zijn er nog te verzinnen? Gaan de shows die ik deze zomer zou spelen bij Van Hoorne Entertainment nog door? (Hoe) komt de culturele sector deze periode door? Ik neem mezelf voor om te leven
van dag tot dag. Zolang het vandaag goed gaat, probeer ik mij niet druk te maken over morgen. Ik heb vertrouwen dat Nederland sterk genoeg is en we hier samen, sterker dan ooit tevoren, weer uitkomen!

FOTO:©Stephan Markus

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.