BLOG: Merijn Oerlemans

BLOG: Merijn Oerlemans

443 stoeptegels, 22 stopcontacten, 8 liter verf op de muur gesmeerd, 3000 grassprietjes per 1m3, 43 Netflix titels… Ik heb denk ik in deze quarantaine alles al lopen tellen wat er maar te tellen valt. Behalve het aantal bierflesjes, die heb ik maar achterwegen gelaten. Maar goed, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We kunnen erover zeuren, zeiken, zaniken… Maar dat zit niet in mijn aard.

Mijn naam is Merijn Oerlemans, 21 jaar oud en sinds een paar jaar wonend in Amsterdam. Normaal gesproken ben ik werkzaam in de creatieve sector en timmer ik aan de weg om dag in, dag uit bezig te zijn met mijn passie. Acteren, regisseren en produceren is waar mijn hart sneller van gaat kloppen en ook in deze tijd heb ik er geen 1 moment aan getwijfeld om een ander vak te kiezen. Een verslaving die met geen enkele therapie, cursus of lockdown te verhelpen valt. Gelukkig maar.

Op dit moment had ik eigenlijk in een mooi theater moeten staan ergens in Nederland met de theatertour: Koning van Katoren. Samen met Dick Feld en 30 kinderen van het NJMT hebben we vele bezoekers mogen laten genieten van het mooie verhaal van Jan Terlouw. Ook had ik midden in
de opnames gezeten van de bioscoopfilm: Strijder, waar ik de uitvoerend producent van ben. Vanwege het virus, waarvan ik de naam niet meer wil noemen, zitten we met zijn allen gezellig thuis en is het inhalen van de tour nog niet echt duidelijk en zijn de opnames uitgesteld tot niemand weet wanneer. Dat we Katoren gaan inhalen staat sowieso vast! Dit seizoen of volgend seizoen, we willen dit verhaal blijven vertellen. En de film komt hoe dan ook in de bioscopen, het is alleen wat moeilijker dan voor het virus.

Wat ben ik mezelf tegen gekomen de afgelopen weken. Alles ging voorspoedig, alles was vrolijk, gezellig en vol met grote nieuwe uitdagingen op mijn pad. Qua gezond gaat het gelukkig goed, maar de grote nieuwe uitdagingen die op mijn pad lagen zijn veranderd in grote uitdagingen om in deze tijd van die bank af te komen om toch iets nuttigs te doen. Ben ik van de roze wolk gevallen? Nee, absoluut niet.

Ik ben er van overtuigd dat als je hard werkt, bij jezelf blijft en continu van de kleine dingen geniet, je altijd op een wolk zit. Toch is de echte wolk begonnen in 2016. Dat was het jaar dat ik de amateur musical award won voor Beste Mannelijke Hoofdrol (Rogier van Rooden, Petticoat, Stichting
BOV) bij Stichting Amateur Musical Awards Nederland. Wat me daarna is overkomen heb ik eigenlijk nooit bij stil gestaan. In mijn leven zijn er een aantal mensen geweest die mij hebben aangestoken met het theatervirus.
Bijvoorbeeld Diemer van Wijk, de regisseur destijds van Petticoat, heeft me onwijs geïnspireerd om bezig te zijn met theater en heeft me van jongs af aan (en nog steeds) gesteund en geënthousiasmeerd. Kansen aanpakken en groeien. Guido van Gend, oprichter van de AmA’s, heeft me geleerd hard te werken voor je dromen en ze altijd, hoe dan ook, na te jagen. Hij is zelf het
levende bewijs van hard werken, plezier maken en samenwerken. Hans Cornelissen was de man die na het gala naar mij toekwam en zei: ‘Ik zie een talent in jou, en daar wil ik graag mee werken.’ Na die uitspraak en de award is er een rollercoaster begonnen van Bella Italia, Kruistocht in
Spijkerbroek, Karel de Kok, Koning van Katoren en nog vele andere mooie projecten. Het begon met een uit de hand gelopen hobby in Bergen op Zoom en het is nu al een paar jaar ‘mijn werk’. Zo wil ik het overigens niet noemen, want heb het nog nooit als werk gezien.

Door van productie naar productie te gaan wist ik wel dat ik hier zielsgelukkig van word, maar heb ik nooit echt stilgestaan met wat ik nu allemaal mag doen, en dat die droom van klein Merijntje al zo snel mocht uitkomen. Deze quarantaine heeft me zoveel nieuwe inzichten gegeven, zoveel nieuwe creatieve ideeën gebracht en zoveel vraagstukken zijn nu beantwoord door rustig te evalueren en te denken aan wat voor mooie projecten ik al heb mogen doen. Ik ben nog jong en word iedere dag enthousiaster om door te groeien en te blijven ontwikkelen, maar wat is het af en toe fijn om de tijd te hebben om aan alles terug te denken, in plaats van maar vooruit te kijken en sneller en sneller te willen gaan.

Niet dat ik zat te wachten op de lockdown, absoluut niet, maar als we dan toch de positieve kanten ervan moeten uitlichten is dit toch wel een groot pluspunt.

Op dit moment ben ik vooral bezig met muziek maken, video’s maken, regie klussen alvast uit te werken die op de planning staan en met vrienden aan het sparren om leuke dingen te ondernemen. Hoe komen we deze maanden door? Hoe komen we hier beter en sterker uit? Wat kunnen we op kort termijn ondernemen om lekker creatief bezig te zijn? Dat is niet altijd makkelijk, omdat je wekker toch iedere dag gaat en je denkt: ‘Heb vandaag toch niks te doen, ik draai me weer lekker om.’ Maar elke vezel in mijn lichaam zegt dat we zeker nu moeten samenwerken en elkaars krachten moeten bundelen om mooie projecten op te zetten.

Hoe de toekomst eruit ziet is een groot vraagstuk, waar ik ook geen moeite in ga steken om daar een antwoord op te krijgen. We zien het wel. Bij de pakken neerzitten ga ik niet, ik blijf erbij dat hard werken, hoop, blijven ontwikkelen en genieten van elk moment er voor zorgt dat alles wat je
wil bereiken, ook daadwerkelijk te bereiken valt. Als je niet bang bent van je dromen, zijn ze niet groot genoeg! Natuurlijk ga ik 100x op mijn neus vallen, maar die neus is sterk genoeg om weer op te staan en door te gaan.

Die theaters gaan weer een keer open, we gaan weer stralen op het toneel, we gaan mensen weer laten lachen / huilen en laten genieten, de vraag is niet of het terugkomt, maar wanneer. En hoe moeilijk de onzekerheid ook is, we hebben zoveel mooie, hardwerkende en energieke mensen in
deze sector. Wij komen groter, mooier, beter en sterker terug als nooit tevoren!
Mijn dromen en doelen zijn in deze tijd niet kleiner geworden, maar juist groter en nog mooier. Ik ben niet minder gedreven om mijn dromen na te jagen, maar juist nog meer gedreven en nog enthousiaster om te komen waar ik uiteindelijk wil komen.

Zorg goed voor jezelf en we zien elkaar weer snel in het theater!
X
Merijn

FOTO:©Richard Broekhuijzen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.