Blog Marcel Jonker

Blog Marcel Jonker

SUMMER IN THE CITY

Het is heet in Hamburg, beste mensen! Hoe heet? Nou, we mogen wel spreken van bloedverziekend heet! Niet dat Hamburg over het algemeen nou zo bekend staat om z’n sub-tropische klimaat en wuivende palmen-stranden, maar de afgelopen weken gaf de thermometer die buiten het raam van mijn appartement hangt toch steeds een dikke 30 graden of hoger aan.

Dat is hier behoorlijk uniek. Toen ik in oktober vorig jaar naar het Neue Flora Theater vertrok voor mijn nieuwste avontuur genaamd Das Phantom Der Oper, wist het grootste deel van mijn collegae en vriendenkring me te vertellen dat ik me uitstekend thuis zou voelen in Noord-Duitsland, aangezien de zomers er verdomd veel weg hebben van de Amsterdamse zomers. U weet wel, drie dagen stralend en daarna de kaplaarzen aan om de eerste Glühwein begin augustus op te warmen.

Zelfs mijn nieuwe Duitse collega’s wisten me te vertellen dat Hamburg misschien wel de bewolktste stad van het land is en ik voor een paraplu en een zomerjas moest zorgen. Die investering heb ik dan ook keurig gedaan, want beter mee dan om verlegen, heb ik altijd geleerd.

Maar als ik heel eerlijk ben kom ik sinds begin juli een beetje bedrogen uit. De paraplu zit nog in het plastic en ik heb de labeltjes nog niet uit de zomerjas geknipt. Het is hier korte broeken en linnen overhemden-weer wat de klok slaat. Om een beetje modieus bij te blijven heb ik in plaats van handschoenen en een sjaal al vier nieuwe zonnebrillen op de kop getikt.

Door het drukke speelschema had ik dit jaar helaas geen tijd om een weekje Turkije, Tunesië of Griekenland te boeken, maar ik loop toch met een behoorlijk gebruinde kop rond. En ik niet alleen. Heel Hamburg is al weken een bruisende verzameling van hot-pants, tank-topjes, korte rokjes, slippers en vol-getatoeëerde blote basten. De terrassen draaien overuren en de Hamburgse horeca-boeren tellen gek van vreugde de opbrengsten van het statie-geld, om eindelijk te kunnen investeren in dat lang gewenste tweede huis op Mallorca.

En tussen al die zonnige bedrijven en wandelingen langs de Alster door spelen we dan ook nog es de voorstelling. Ondanks het mooie weer zit het elke avond stampend vol. En dat het publiek nog steeds de tent afbreekt als de laatste noten geklonken hebben zal heus niet alleen met de airco te maken hebben. Want ondanks dat we in verschillende lagen wol op het podium staan, liters water weg tanken en zweten op plekken waarvan we het bestaan niet eens vermoedden, spelen we elke avond het dak d’r af.

En we gaan nog wel even door! Want wij hebben er lol in en de zalen duidelijk ook.

Ik ben benieuwd hoe de winter wordt…

Zonnige groeten uit Costa del Hamburg,

MJ

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.