BLOG: Maarten van Schalm – Link & Angel…

BLOG: Maarten van Schalm – Link & Angel…

Ik hoef vast niet uit te leggen dat ik het moeilijk vond om iets leuks en interessants te bedenken om te schrijven, wat niet met corona te maken heeft. Dus na uitstellen, uitstellen, en nog eens uitstellen, zal ik maar even saai beginnen.
Hallo, mijn naam is Maarten van Schalm, ik ben 24 en bijna afgestudeerd aan de UU. Van jongs af aan ben ik bezig geweest met muziek, zang, dans, musical. Ik heb twee jaar lang, ieder weekend, de vooropleiding gevolgd bij Lucia Marthas in Amsterdam. Maar op mijn 17de kreeg ik een hamstringblessure, waardoor ik lang uit de running ben geweest en uit eindelijk besloot de hoop op te geven…


Ik haalde mijn diploma op het tweetalig VWO, en begon met mijn studie Biologie. Natuurlijk heb ik al die jaren het musicals doen erg gemist. Tot ik twee jaar geleden een auditieoproep zag voor RENT van Daphne Bruineberg Producties. Ik deed auditie, en werd een paar weken later gebeld met de mededeling dat ik gecast was als Angel Dumott Schunard. Dat was het tweede begin van mijn droom om de musical- en theaterwereld te gaan onderzoeken.

Sindsdien ben ik steeds meer gaan doen in dit vak:

  • eigen danslessen opgezet in Amersfoort,
  • werk als choreograaf aan dansproducties op middelbare scholen,
  • deelgenomen aan twee benefietconcerten voor stichting Mind (eerst in Unsound Mind en later in Resound Mind),
  • in mijn geboorteplaats, Amersfoort, in theater Flint gestaan met RENT,
  • zit nu midden in het repetitieproces voor Hairspray van Plzier Entertainment waar ik de rol van Link Larkin mag vertolken.

Ohja, en ondertussen ben ik audities gaan doen voor musicalopleidingen, want als ik straks afgestudeerd ben aan de UU, kan ik natuurlijk niet stil blijven zitten! (Duim voor me?)

Verder wil ik nog even terugkomen op de titel. Ik heb dus in de afgelopen twee jaar in twee producties gespeeld, als Angel in Rent en Link in Hairspray. Ik wilde graag even met jullie delen hoe dat voor mij is.

Angel was een prachtige rol, een krachtig en energiek personage met een zwaar beladen emotioneel verhaal. Met een aantal spoedverkledingen van man naar Drag Queen en terug, was dit een pittige rol om te spelen. Maar ik heb nog nooit zo veel kanten van mezelf kunnen laten zien als in deze rol! Angel is puur, zorgzaam, muzikaal, het kloppend hart van de musical RENT, in mijn ogen. Met een ***SPOILERS*** indrukwekkende sterfscène en een terugkeer als engel ***EINDE SPOILERS*** was deze rol een uitdagende maar heerlijke manier om mijn tweede debuut te maken in de musicalwereld.

Link staat eigenlijk pal tegenover Angel. Als populairste danser in een hit TV-show is hij een eersteklas meidenmagneet. Gelukkig maakt ook hij een (in mijn ogen positieve) ontwikkeling door tijdens de show. Het moeilijkste aan de rol van Link vind ik misschien wel het dansen. Niet omdat ik dansen moeilijk vind, maar vooral het brengen met de juiste uitstraling! Als Angel danste ik als Drag Queen, erg vrouwelijk, fierce, en op hakken. Nu als Link doe ik hard mijn best om de andere kant van mezelf te laten zien. Cool, stoer, en meidenmagneet-achtig. We spelen 1 november in de Vorstin, Hilversum… Dus als je nieuwsgierig bent geworden, koop vast kaartjes!

Goed… Dat is in het kort wel ongeveer wie ik ben, dus ik zal jullie niet verder van je drukke planningen afhouden 😉

Heel erg bedankt voor het lezen, en tot gauw in het theater!

Groetjes,

Maarten van Schalm

FOTO: ©Dijkstra Fotografie

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.