Blog: Lonneke van Leth; Glas altijd halfvol

Blog: Lonneke van Leth; Glas altijd halfvol

Lonneke van Leth is Artistiek Leider van haar gezelschap Lonneke van Leth Dans in Den Haag. Samen met haar man en 3 kinderen (6 jaar en een tweeling van 4 maanden) woont zij in Zoetermeer.

Het is begin mei 2020, een jaar om niet snel te vergeten. Corona teistert het land en ook de culturele sector wordt hard geraakt. Mijn man en ik zijn beide als ZZP’er werkzaam binnen onze stichting en zitten inmiddels 7 weken thuis. Hadden wij nou niet net een tweeling gekregen dan hadden wij deze tijd waarschijnlijk super goed kunnen besteden aan het voorbereiden van nieuwe projecten, maar nu zijn wij vooral babyverzorgers en lopen de hele dag met 1 of 2 baby’s op de arm, daarnaast kletst er ook nog een 6 jarige de oren van je kop. I thank god (ook al ben ik niet gelovig) voor in ieder geval het mooie weer waardoor we naar buiten konden. Ik moest na de zwangerschap van de tweeling terug in shape komen en daar zijn de lange wandelingen en ren partijen door het bos een welkome afwisseling voor.

Maar slecht nieuws komt nooit alleen; afgelopen week kregen wij negatief advies voor het nieuwe meerjarenbeleidsplan voor de kunsten 2021-2024 van de Gemeente Den Haag waaruit wij al 16 jaar een relatief laag, maar zeer welkom, structureel bedrag ontvangen.

Het is enkel nog het advies, maar wij houden onze adem in. Hoe 2020 voor de kunstsector, door de Corona, afloopt is nog maar de vraag en dan zouden wij vanaf januari 2021ook geen structurele ondersteuning meer ontvangen… je begrijpt; wij zijn niet de vrolijkste.

Met onze dans-theatervoorstellingen bereiken wij jaarlijks meer dan 20.000 kinderen door heel Nederland en het loopt ieder jaar verder op.

Hoewel mijn glas altijd halfvol zit en ik het ontzettend leuk vind om voorstelling voor de jeugd te maken vind ik het nu moeilijk om de energie te blijven vinden om door te vechten.

Dat we die broodnodige subsidie niet meer zouden krijgen is 1 ding maar dat je na 16 jaar, waarin je met enorme passie voor de stad Den Haag hebt gewerkt, zo zonder waarschuwing en vooral erkenning voor alles wat je hebt bereikt en betekent voor een stad uit het kunstenplan wordt gebonjourd vind ik zeer pijnlijk. Nou zullen er vast mensen zijn die zeggen: je hebt toch altijd kunnen doen wat je leuk vind of jij hebt van jouw hobby jouw werk kunnen maken en ja dat is zo, maar het was ook bikkelen en sappelen en we moesten altijd van iedere euro er 5 maken om alles haalbaar te krijgen. Mijn man en ik hadden 10 petten op en zijn duizendpoten geworden. Zo zie ik mij nog in mijn tutu in de Fokker terminal achter een schoonmaakmachine lopen om de dansvloer (mind you die was 40 meter diep en 20 meter breed) op tijd schoon en droog te krijgen. Hard werken dat hebben wij altijd gedaan en we hadden gehoopt dat we na 16 jaar zaaien nu, mid veertig, konden oogsten ipv weer als jonge makers op de culturele projecten pot te worden gewezen….

Ik ga mijn glas helemaal vol schenken met een biertje 0% dat dan weer wel ivm de borstvoeding. Na regen komt zonneschijn en ik hoop dat alles goed komt.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.