Blog Lara Kleinrensink

Blog Lara Kleinrensink

De freedancer
Danser als ZZP’er: vijf voordelen

Lang droomde ik tijdens mijn opleiding van een vaste baan in een gezelschap. In werkelijkheid belandde ik -na meerdere stages en projecten- in de wereld van de freelancedansers. Daar heb ik onder andere de volgende voordelen van het ‘eigen baas zijn’ ontdekt:

1. Je kan aan veel verschillende (soorten) projecten deelnemen

Als danser heb je over het algemeen een korte carrière op het toneel. In die korte tijd moet je alles eruit halen wat erin zit. Omdat je als freelancer geen vaste uren hebt, heb je de mogelijkheid om meerdere projecten te combineren. Zo kan je veel verschillende ervaringen opdoen in een korte tijd.

2. Je kan je eigen lessen kiezen

Persoonlijk heb ik de wekelijkse danstraining hoog op mijn prioriteitenlijstje staan. Een dagelijkse dansles houdt je lichaam fit. Omdat ik niet aan een gezelschap verbonden ben, kan ik zelf kiezen waar en wanneer ik lessen volg. Omdat mijn projecten vaak vrij technische dans verlangen, geef ik de voorkeur aan een balletles. Soms gecombineerd met yoga, een jazzles of moderne dans. Wekelijks bekijk ik het aanbod van studio’s die professionele balletlessen aanbieden, om aan de hand daarvan mijn trainingrooster samen te stellen. Dit heeft als voordeel dat ik zelf de leukste docenten kan kiezen, uiteenlopende locaties bezoek met verschillende pianisten en veel freelancecollegae leer kennen!

3. Geen dag is hetzelfde

Het gevaar van elke vaste aanstelling is de sleur waarin je terecht kan komen. Het afgelopen jaar heb ik echter geen twee dagen gehad die op elkaar leken. Een groep waar ik regelmatig mee dans als basis, met daar omheen kleinere klussen. Dit zijn onder andere producties in Duitsland geweest, maar ook fotoshoots, kleine projecten en invallessen horen erbij.

4. Je bent je eigen baas

Ga ik naar les of niet? Is dit project de moeite waard? Ga ik akkoord met deze arbeidsvoorwaarden? Als ZZP’er bepaal je dat allemaal zelf.

Toen ik me net bij de Kamer van Koophandel had ingeschreven, was ik bang dat ik door deze vrijheid gemakzuchtig zou worden omdat “niemand me toch zal missen als ik niet naar die balletles ga”. Het tegendeel bleek echter waar: ik vergeet vaak om mezelf een dag vrij te geven.

5. Je leert meer dan dansen alleen

Als ZZP’er leer je meer dan het opvoeren van de choreografie. Tijdens mijn stage in Duitsland wilde ik na een show mijn kostuum mee naar huis nemen om het zelf te wassen voor de show van de dag erna. Een danseres smeekte me dit te laten, omdat dit “de taak van de kostuumdame” was. Ik snapte wel wat zij bedoelde: in de theaterwereld houd je de taken strikt gescheiden.

Desalniettemin vond ik het absurd om naar het naaiatelier te gaan en mijn kostuum af te geven aan de kostuumdame – terwijl ik het geurige pak net zo lief zelf in een handwas op kon frissen. Ik zou dan ook moeten hopen dat de dame in kwestie op tijd in het theater zou arriveren de volgende dag, waardoor deze hele uitwisseling veel meer stress en handelingen met zich meebracht dan nodig was. Bij freelanceproducties is vaak niet de hele keten van professionals aanwezig, waardoor je als danser ook een bijdrage moet leveren aan de opbouw, de grime, de kostuums en zo meer. Voorheen zag ik dit als een beperking. Tegenwoordig beschouw ik het als een kans om iets nieuws te leren en kennis op te doen van andere disciplines. Bovendien kom je niet alleen op het toneel, doe je je werk en ga je weer naar huis, maar creëer je met een klein groepje een product dat echt van jou is.

Natuurlijk brengt de status van ZZP’er ook nadelen met zich mee. Denk vooral aan de onzekerheden in de nabije toekomst (heb ik na dit project weer werk?) en aan het perspectief op de langere termijn (hoe zit het met mijn pensioen?). Wellicht dat ik over een paar jaar naar vastigheid ga verlangen, maar voorlopig bevalt het leven als ‘freedancer’ mij opperbest!

LARA KLEINRENSINK

FOTO:©Riccardo Sbrighi

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.