BLOG Jurriën Remkes: vijf jaar Maas

5 jaar Maas! Die jaren zijn voorbij gevlogen en ik mocht er al vanaf het begin bij zijn. In die jaren heb ik van alles mogen spelen, uitsloverige pubers, macho pubers, verliefde pubers en onzekere pubers. Vooral onzekere pubers. En veel dieren, een roze konijn op een hooverboard, een gewone hond, Simba, een varken die een baby was en zelfs een ei dat stuk valt van een muur. En het Beest naast Beauty. Voor mij was dit een van de meest uitdagende projecten in mijn korte carrière als acteur. 

      Toen Moniek me vroeg om het Beest te spelen zei ik meteen “ja”. Maar kort daarna dacht ik ook, ik als het Beest? Hoe? Maar ik had er vooral veel zin in. Het is een te gekke rol die een grote verandering meemaakt. Eerst is er de verwaande horkerige prins die iedereen omver duwt die voor z’n voeten loopt. Wanneer mag je nou legaal kinderen omduwen? En die kinderen vinden het nog leuk ook! Maar al snel wordt de prins omgetoverd en zit hij opgesloten in een vies harig lichaam. Bij dat harige gedeelte kreeg ik hulp van Nicky Nina, die de kostuums deed. Omdat ik als beest nogal bewegelijk was scheurde ik tijdens de repetities regelmatig uit m’n kleding en vloog m’n pruik alle kanten op, maar dit was gelukkig voor de première gefixt. Maar dan hoe speel je het beest? Hoe loopt die? Hoe kruipt die? En het belangrijkste, om Beauty voor zich te winnen moet hij zachter worden, smelten. En hoe doe je dat als Beest?

      En dan… FEEST! Zo heet de jubileumvoorstelling van Maas theater en dans. Voor de zomer zijn we al begonnen met repeteren. Het wordt niet helemaal een feestje zoals je misschien zou verwachten: het wordt namelijk een ruig feestje, met veel vecht- en slapstickscènes! Samen met de MBO-theater studenten, die ook mee doen, hebben we heel hard getraind voor de vechtscènes. Het klinkt misschien gek, maar bij vechtscènes in theater moet je heel erg goed samenwerken. Het gaat er best hard aan toe en er kunnen snel ongelukken gebeuren. Daarom moet je de ander heel goed aanvoelen en heel scherp en precies samenwerken.

      In de voorstelling speel ik Kas. Hij heeft samen met z’n vader en 2 broers het Maaspodium bezet en probeert er een business op te zetten. Het is een wat loesje familie, op hun eigen manier zijn ’t allemaal sukkelige types. Maar Kas is de enige die er nog wat van probeert te maken. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor het spelen van sukkels dus ik voel me op m’n plek. Maar nu eerst nog de repetitieruimte in en dan hoop ik jullie vanaf half augustus te zien bij FEEST!

FEEST speelt van 22 augustus t/m 23 september in het Maaspodium in Rotterdam. Kijk voor meer informatie, video’s en kaartverkoop op www.maastd.nl/feest.

FOTO: Fred Ernst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.