Blog: Joris de Hoop

Blog: Joris de Hoop

Hey mijn naam is Joris en ik zit momenteel thuis, zoals vele van ons. Net even anders dan ik me had voorgesteld. Het is vandaag 26 april 2020. Ik zou vandaag in Parkstad Limburg Theaters, Theater Heerlen staan om een weekend lang shows te spelen van ‘Verliefd op Ibiza’ waarin ik de rol van Julian mag spelen. Momenteel vermaak ik mezelf met: Het schrijven van mijn scriptie, het gehele aanbod op Netflix te keuren, te zweten op een yogamatje door overdreven Amerikaanse sportgoeroes én mijn innerlijke chef-kok naar boven te halen.

Als je mij twee maanden geleden had verteld dat onze tour na onze officiële première op 3 februari 2020 in het DeLaMar zo tot zijn einde zou komen had ik je tot gek verklaard. Maar gek of niet hier zit ik dan, thuis. Alles staat stil en als bijna afgestudeerde acteur/performer is het onzekere bestaan van een kunstenaar nog nét even wat onzekerder geworden dat het al was. Wat nu?

Sinds kinds af aan wil ik al acteur worden. Ik was altijd al bezig met toneelstukjes spelen, filmpjes opnemen en nam de rollenspellen op het speelplein uiterst serieus. Na mijn middelbare school ben ik naar de MBO-Theaterschool gegaan waar ik in 2016 ben afgestudeerd. Ik wilde doorleren en ben verder gaan studeren aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg in de richting Musicaltheater. Na drie leerzame jaren op school ben ik dit jaar bezig met afstuderen. Het belangrijkste onderdeel van je afstudeerjaar is stage lopen. Ik ben afgelopen juli t/m september naar Antwerpen verhuist om mee te spelen in de musical ‘Kiss of the Spider Woman’. Hierna ben ik terug naar Tilburg gegaan om me te focussen op mijn eigen afstudeervoorstelling “WE DOEN ONS BEST”, die ik op 19 november 2019 speelde. Vervolgens kwam de laatste grote stap van mijn afstudeerjaar en ben ik verhuisd naar Amsterdam. Om hier te beginnen met repeteren voor ‘Verliefd op Ibiza’ waar we vanaf 18 januari t/m 12 mei door verschillende theaters in Nederland zouden touren.

Dat is nu allemaal net even anders gelopen dan verwacht. Nog vóór de helft van onze tour zijn we moeten stoppen en is alles stil komen te liggen. Gaan we het nog kunnen herpakken? Kan het worden ingehaald? Hoe ziet mijn jaar er volgend jaar uit? Allemaal vragen die dagelijks door mijn hoofd spoken. Maar gezondheid staat op nummer één. Afstuderen dat gaat gelukkig wel nog door en daar heb ik nu veel tijd voor.

Wat er nu met onze wereld gebeurt is uiterst bizar. We staan stil met z’n allen, stil. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat het me ook goed doet. Doordat alles even op pauze staat voelt dat ook zo in je hoofd. Er is tijd om weer even goed na te denken wie je bent en wat je graag wilt. Iets wat je in de drukte van alle dag nog wel eens kan vergeten.

Kunst is er om mensen te raken en om een verhaal te vertellen. Een uitingsvorm en expressie die we nodig hebben om te kunnen ontspannen, om ons te vermaken, ons iets te leren, ons iets te herinneren of te laten herbeleven. Momenteel weet niemand hoe deze huidige situatie zich zal ontwikkelen en wat er nog allemaal over ons heen komt. Wel weet ik dat ik klaar ben om mensen te mogen inspireren, raken en mijn eigen pad te bewandelen. Een pad dat er momenteel heel hobbelig uitziet maar waar ik meer dan klaar voor ben. Dit is het pad waar ik me al die jaren op heb voorbereid. Het pad waarop ik meer vastberaden dan ooit op verder zal gaan…

Wil je mij volgen in dit pad dan kan je mijn socials in de gaten houden @jorisdehoo

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.