BLOG Jolanda Spoel: het is FEEST

BLOG Jolanda Spoel: het is FEEST

Maas theater en dans bestaat vijf jaar. En als medeoprichter van deze club heb ik de reis vanaf het begin van binnen uit mogen meebeleven. Het was nogal een spannend avontuur wat drie partijen met elkaar aangingen. Na een heel jaar voorbereiding, stapten we op 3 januari 2013 voor het eerst over de drempel van toen nog de Gouvernestraat in Rotterdam. Een half jaar later zouden we nogmaals verhuizen naar onze uiteindelijke plek op de Müllerpier, met een groot grasveld voor de deur en uitkijkend op de haven. Terugkijken doen we inmiddels nauwelijks meer. Bij Maas houden we vooral van vooruitkijken.

Maar zo heel af en toe is het best leuk om herinneringen op te halen. Er is tenslotte zo veel gebeurd in die tijd. Vijf jaar lang een rollercoaster van verhuizingen, verbouwingen, tientallen producties en het uit het niets opbouwen van een heel nieuw programmerend theater. Hoewel ik tot dan toe vooral theater regisseur was, ben ik mij bij Maas vooral gaan richten op het programmeren van ons podium. We waren tenslotte niet langer meer alleen een theatergezelschap: we moesten nu ook andere gezelschappen en publiek ontvangen in ons eigen theater. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer instellingen die zowel produceren als programmeren, maar toen wij begonnen was dit nog redelijk nieuw in Nederland. We reden daarom helemaal naar België om speciaal te gaan kijken bij organisaties als Bronks en Het Paleis om te zien hoe zij produceren en programmeren voor een jong publiek combineerden. Nu, na vijf seizoenen, is het Maaspodium als breed programmerend theater voor een jong publiek inmiddels een begrip geworden in de stad en kent het een vast en nog steeds groeiend publiek.

En nu is het dus Feest. FEEST is een echt spektakelstuk op locatie in ons theater, over een nogal onaangepaste familie met veel bier en vooral heel veel vechten. Feest omdat we jarig zijn en feest omdat dit de titel is van onze seizoen opener. Bijzonder, want deze voorstelling in de regie van Moniek Merkx is gebaseerd op de voorstelling Vlees en Bloed die zij 21 jaar geleden maakte met Suver Nuver. En voor mij persoonlijk bijzonder, omdat ik er ook in meespeel. Vijf jaar geleden speelde ik ook al mee in de allereerste voorstelling van Maas. City of Dreams was een grote ensemblevoorstelling waarin behalve Maas acteurs en live muzikanten ook een hele klas stagiaires van de MBO Theaterschool aan meededen. Dat is ook nu weer de formule. Het leek Moniek Merkx daarom leuk als ik ook weer van de partij was. Zodoende heb ik wederom de actrice in mijzelf afgestoft en ben vol goede moed begonnen aan de repetities. Ik speel de rol van de boze stiefmoeder die op een goede dag opeens weer voor de deur staat.

In een voorstelling waarin veel gevochten en gesmeten wordt, kunnen acteurs elkaar natuurlijk niet zomaar te lijf gaan. Dan krijg je ongelukken. Het vereist een stevige training in techniek en uithoudingsvermogen. Allemaal zaken waar ik tot een paar weken geleden niet over beschikte. Dus heb ik het zwaar, beste dames en heren. Misschien heb ik niet goed geluisterd en heb ik te snel ja gezegd tegen dit project. Misschien heeft Moniek het er ook bewust uitgelaten toen ze me vroeg. We zullen het nooit weten. Maar de overgang van toch wel een bureaubaan, naar dagelijks een uur cardio en technieken trainen waarna het echte werk nog moet beginnen, is groot. Heel groot. Toch is het ook leuk, moet ik bekennen. Want hoewel ik nu dagelijks minimaal één bijna dood ervaring heb, leveren deze trainingen ook echt wat op. De gevechten zijn spectaculair en het slapstick gehalte is hoog.

Ben je benieuwd? Kom dan zelf kijken. Wat zeg ik? Kom kijken en eet mee!
Want van 22 augustus t/m 23 september spelen we vijf dagen per week en op vrijdag en zaterdag kan publiek ook lekker bij ons komen eten. FEEST is exclusief te zien in het Maaspodium in Rotterdam en je kunt kaartjes boeken op www.maastd.nl/feest. Zie ik jullie dan?

Foto: Phile Deprez

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.