BLOG: Javan Hoen; Ik hoor nergens bij.

BLOG: Javan Hoen; Ik hoor nergens bij.

2014 en 2015 waren voor mij hele productieve en bewogen jaren, waarin ik vele mooie dingen heb mogen doen en maken zoals het Eurovisie Songfestival, Everybody Dance Now, 21 On Air en Flashdance Wenen! Zo ben ik ook er achter gekomen dat de grenzen van het mooie theater- en musicalland verder gaan dan van ons Nederland.

Sinds afgelopen oktober ben ik gezegend met posities in het buitenland in twee topproducties waar ik mijn ei als danser, zanger en acteur helemaal in kwijt kan.
Ik ben fulltime aan het werk in de musicalstad Hamburg voor Stage Entertainment Duitsland waarin ik een swingpositie heb in de productie “Das Wunder Von Bern”! Acht keer per week vertellen wij met de cast het mooie waargebeurde verhaal over een Duitsland in wederopbouw dat met zijn “Mannschaft” het eerste wereldkampioenschap voetbal na de Tweede Wereldoorlog wint. De musical speelt zich af in de Duitse stad Essen en in de Zwitserse stad Bern.
Voor het Duitsland na de oorlog was het winnen van de wereldbeker een hele belangrijke gebeurtenis. Het gaf het volk weer vertrouwen in zichzelf en in het land.

Naast acht keer per week wereldkampioen voetbal te worden in Bern, mag ik in het theater in Linz, Oostenrijk, het verhaal van “Tommy” vertellen. Tommy is de rockmusical geschreven door de Engelse band “The Who”.
Een paar keer per maand word ik ingevlogen om daar het theater te rocken.Van alle producties, projecten en opdrachten word ik wel echt het meest uitgedaagd op mijn positie in Das Wunder von Bern. Ik vervul daar de swingpositie van acht plekken, waarvan er vijf rollen luchtacrobatie choreografie hebben! Ik word ingezet op hele toffe plekken en denk dat ik gemiddeld drie tot vier verschillende rollen per week speel. Mijn hoofd draait overuren en zodra ik weer een nieuwe première heb gehad begint de dag erna de repetitie voor een nieuwe track, of we moeten de repetitie in met vijf nieuwe, talentvolle, kids die ingewerkt moeten worden. Vooral doorgaan!

Als Limburger dacht ik een voorsprong te hebben op de Duitse taal, maar dat viel toch even vies tegen! Aangezien elke rol ook nog eens met een ander Duits dialect praat, krijg ik wekelijks Duitse dialect-training. Daarnaast heb ik nog heel braaf Nederlandse logopedielessen omdat de Duitse taal ook niet bevorderlijk is voor mijn Zuid-Nederlandse accent, mocht ik ooit terugkomen naar Nederland. Ik heb het zelfs klaargekregen om op het podium een harde “g” door mijn Duitse tekst te gooien. Dat was voor mij even een realisatie dat ik op het moment echt nergens meer bij hoor!

Het mooie aan Wunder von Bern is wel dat ik in deze productie alles doe waar mijn vader enorm trots op is; Ik werk als een echte Limburger in een kolenmijn, ik heb in het leger gezeten en word uiteindelijk ook nog eens wereldkampioen met voetbal. Het enige jammere vindt hij dus wel ik in het verkeerde team zit.

Werken in het buitenland en zeker in Hamburg is één groot avontuur en ik zie zo weer een hele nieuwe kant van het theater vak. De Duitsers zijn een echt theater en entertainment volk en ze komen dan ook elke avond massaal op onze productie af. Deze maand is al de 500ste voorstelling gespeeld!

Nu zit ik weer midden in een heftige auditie periode waarin ik van Duitsland naar Oostenrijk tot Amsterdam reis en mijzelf weer keer op keer opnieuw moet bewijzen. Maar de ervaringen die het afgelopen seizoen met zich mee heeft gebracht is dit het allemaal waard. Op naar 2016-2017!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.