Blog: Iris Bakker

Blog: Iris Bakker

Iris Bakker is de naam, 21 jaar oud en ik adem muziektheater. Na bijna vier jaar studeren tot ik erbij neerviel in ‘de gele doos’ genaamd Codarts aan het Kruisplein te Rotterdam, ben ik er klaar voor om meters te gaan maken in het werkveld. Dus… nice to meet you!

Gelukkig heb ik al een beetje mogen proeven van dat werkveld tijdens mijn studie. Vorige zomer was ik te zien in de musical Fun Home van OpusOne i.s.m. ITA in de rol van Joan. Een prachtig stuk dat zich langzaam maar zeker in mijn hart heeft genesteld en waarmee we twee weken in de stadsschouwburg in Amsterdam mochten spelen tijdens de Pride. Als kers op de taart werd ik ook nog eens genomineerd voor een Musical Award, namelijk die van ‘Aanstormend Talent’. Fun Home was in totaal voor 9 categorieën genomineerd en we wonnen ook nog eens de award voor ‘Beste Kleine Musical’! Een wonderlijke ervaring die ik niet snel zal vergeten en ook nog niet helemaal is afgelopen…

Voordat ik überhaupt wist dat ik in Fun Home ging spelen, had ik al auditie gedaan bij Homemade Productions en wist ik dat ik bij hen stage mocht gaan lopen in de musical Pijnstillers. Bij Pijnstillers heb ik ontzettend veel geleerd. Waar Fun Home in totaal zo’n zes weken duurde en dus echt in een flits voorbijging, was dat bij Pijnstillers anders. We repeteerden vijf weken en gingen daarna drie maanden op tour door heel Nederland. Met een hele hechte groep mensen was het een genot om mee te maken.

Allemaal leuk en aardig (dat was het ook), maar afgestudeerd ben ik nog steeds niet. Daar ben ik trouwens wel keihard mee bezig op het moment. Scriptie ingeleverd, zelfgeschreven afstudeervoorstelling gespeeld samen met mijn zus (Laura Bakker, een amazing actrice, check her out!!!), eindvoorstelling spelen met mijn klas… oh nee. We zouden afgelopen dinsdag in première zijn gegaan. Dat doet echt pijn, weet je dat? Maar we laten de moed niet zakken want we maken een film! Een muziektheaterfilm. Als je nou super benieuwd bent, moet je even naar de site www.daggersofthemind.nl gaan of ons op Instagram of Facebook volgen, daar houden we jullie op de hoogte. Een ding weet ik zeker, ik ben ontzettend trots op mijn klas, de cast, en alle creatives dat we dit op deze manier oppakken.

Oké, genoeg zelf-promo! Ik ben ontzettend blij dat ik tot nu toe zoveel gave dingen heb mogen doen en ik hoop dat te kunnen blijven doen. Die weg daarnaartoe is voor mij onlosmakelijk verbonden met mijzelf laten inspireren door de mensen om mij heen. Mijn ouders bijvoorbeeld. Zij inspireren mij omdat ze over een oneindige hoeveelheid liefde beschikken en niet schromen die aan anderen te geven. Mijn zus inspireert me omdat ze nooit beren op de weg ziet, alles is mogelijk. Haar creativiteit en oneindige energie gaan haar brengen naar haar doel. Mijn beste vriendin Larissa Weilenmann (singer-songwriter en actrice, check haar ook out!!!) inspireert me omdat ze een pad bewandelt wat nog nooit iemand heeft bewandeld. Dat vergt doorzettingsvermogen en kracht, maar ondanks dat durft ze nog steeds kwetsbaar te zijn.

Ik wil ook inspireren. Dat kan ik hopelijk doen door verhalen als Fun Home, Pijnstillers en andere toekomstige producties te vertellen met mijn collega’s, maar dat wil ik ook doen door middel van mijn eigen werk. Vanaf het begin van mijn opleiding ben ik al bezig met mijn eigen theatrale songs, muzikale acts, raps, monologen en popsongs te schrijven en ik hoop daarmee het muziektheaterwerkveld te veroveren om vervolgens iedereen te inspireren.

Als je het leuk vindt om mij daarin te blijven volgen, ik heb instragram, @tisjegirliris.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.