BLOG: Hanneke Engels

BLOG: Hanneke Engels

Enige tijd geleden werd ik gevraagd een blog te schrijven… ik? een blog schrijven…? Even voor diegene die mij niet kennen… Mijn naam is Hanneke Engels en ik ben al zo’n 11 jaar werkzaam als musical artiest / actrice / zangeres en docent. Ik heb in producties gespeeld als Soldaat Van Oranje (New Productions), Sister Act (Stage Entertainment), De Elephantman (Affolter Producties) en Jevgeni Onegin (Nederlandse Reisopera).
Ook maak ik mijn eigen theatrale musical concerten. Voor de uitbraak zat ik midden in kleine tour met mijn voorstelling “The Musical Night” (i.s.m. met o.a. Silencio Pinas en Miriam Venema). Zo jammer dat dat abrupt moest stoppen. Maar goed… Terug naar het schrijven van een blog…nou… dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan maar aangezien nu in corona tijd veel dingen voor het eerst gebeuren (voor het eerst zonder werk, voor het eerst sinds de tropenjaren de kids weer non stop in huis enz enz.) dacht ik, ach… waarom niet? Heb toch niks te doen… zou je denken! maar het tegendeel is waar! Ben best druk eigenlijk… maar zonder druk… dat wel. En dat scheelt! Om druk te zijn zonder druk. Ik ben druk met van alles en nog wat. Zowel werk als niet werkgerelateerde bezigheden. Van huis opruimen en verbouwen tot zorgen voor de mijn kinderen (5 en 7 jaar), liedjes proberen te maken, het op touw zetten van mogelijkheden om lessen door te laten gaan en noem het allemaal maar op. Al met al is deze periode voor mij echt een gratis “Cursus Coronavirus”. Zie hieronder

Cursus
Omgaan met
Rust
Onvoorspelbaarheid
Nieuwe situatie
Aandacht

Veerkracht
Inzet
Reis
Uitzichtloosheid
Stilstaan

Omgaan met rust:
Dit is iets dat in mijn leven ook niet veel voorkomt door de veranderlijkheid van mijn muzikanten bestaan. Deze is altijd anders en afwisselend. Rust is iets waar ik maar moeilijk aan kan toegeven. Ik probeer het wel en deze periode leent zich daar uitermate geschikt voor. Door rust komen nieuwe dingen boven borrelen. Daarop vertrouwen is nog een tweede…
Onvoorspelbaarheid:
Dit ben ik natuurlijk wel weer gewend, maar deze variant had ik nog niet eerder gezien. We weten niet wanneer ons werk weer terugkeert en hoe?
Nieuwe situatie:
16 maart was de dag dat alles anders werd. Kids weer thuis. Man nog voor de helft thuis aan het werk en ik helemaal zonder werk! Ik vond het enerzijds heerlijk! Even pas op de plaats. Even tijd en ruimte voor mijn gezin! Erg fijn! Tegelijkertijd…. kids hele dagen thuis terwijl er nog wel een soort van gewerkt moest worden… Het was alsof ik weer terug was in de tropenjaren maar dan met iets oudere kinderen die de hele dag bezig gehouden moeten worden en die ik ook aan het schoolwerk moest zien te krijgen. Een compleet nieuwe ervaring weer!
Aandacht:
Het werk ligt stil maar er is genoeg om mijn aandacht aan te geven. “Wat gaat eerst” en “wat geef ik voorrang” zijn lastige keuzes waar ik voor kwam te staan.
Veerkracht:
Deze periode vraagt veel van ieders veerkracht. Zeker als ondernemer. Hoe los je de problemen die hieruit voortvloeien op? Lukt het straks weer de oude boel op te pakken en hoe dan? Vragen die mij nog steeds bezighouden.
Inzet:
Hoe zet ik mijzelf nu in! In deze tijd! Met een extra bord eten voor mijn oude buurvrouw? Ga ik oude eenzame mensen bellen? Ga ik concertjes geven? Ga ik online mijn passie delen met anderen? Vraagstukken waar ik me regelmatig mee bezighoud want oh wat wordt er veel op social media gezet! Het valt mij echt op hoeveel artiesten dit middel gebruiken om hun passie te delen nu dit niet op een podium kan. En ik begrijp het heel goed! Ik mis ook het delen van mijn passie aan het publiek. Tegelijkertijd gebeurt alles zo’n beetje gratis en daarmee zijn we een dief van onze eigen boterham en geven we een signaal dat we niet serieus genomen hoeven te worden als artiest. Het is een lastige discussie die zich ook in mijzelf afspeelt.
Reis:
Dat deze periode een grote reis is moge duidelijk zijn. Ik hoef niet meer op vakantie denk ik….haha
Uitzichtloosheid:
Ja deze vind ik nog een van de lastigste. Ik kan geen plan maken. Een doel voor mijzelf stellen want ik weet niet wanneer de cultuursector weer open mag. Het ziet er niet best uit voor de komende tijd, iets wat iedereen wel zorgen baart. Zo mij ook. Ik zou zo graag weer willen zingen! Mensen iets moois willen meegeven. Hopelijk mag het snel weer.
Stilstaan:
Het is een periode waarmee ik ook om moet gaan met de stilstand van de sector. Maar in mijn hoofd sta ik niet stil (zoals je ziet in deze inmiddels veel te lange blog). Dat gaat gewoon door met allerlei nieuwe ideeën, overpeinzingen en nieuwe gedachten. ja ja, het is een hele kunst om deze cursus te doorstaan! En iedereen moet er doorheen.
Dat is een ding dat zeker is. Maar als we het hebben doorstaan hoop ik dat er een heleboel mooie nieuwe dingen ontstaan zijn die de identiteit van ons land nog mooier kunnen vertegenwoordigen. En hoop ik dat deze periode niet voor niets is geweest!

FOTO:©Ton Heuvelmans

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.