Tekst: Jessica Uijttewaal
Onlangs opende in Amsterdam een nieuw en uniek theater de deuren; Black Cat Theatre. De voorstellingen in dit theater zijn gericht op de allerkleinsten vanaf 1 jaar. De omgeving en de voorstellingen zijn volledig afgestemd op de belevingswereld van jonge kinderen.. De voorstellingen zijn zeer zintuigelijk en doen een beroep op de gevoeligheid van de kinderen. Communicatie vindt niet alleen plaats door middel van woorden, maar ook door beelden, muziek, licht en beweging.
Met mijn eigen testpubliek, Bastiaan (5 jaar) en Joris (4 jaar) vertrok ik richting Amsterdam om kennis te maken met dit nieuwe theater. Bij binnenkomst viel direct de ruime foyer op waar creatief speelmateriaal te vinden was. Bastiaan en Joris begonnen meteen te bouwen met het aanwezige hout en keken pas op toen één van de acteurs naast ze stond en hun aandacht trok. De acteurs, Michael de Roos en Wouter van Oord, bewogen zich natuurlijk tussen de kinderen door en zorgden voor een mooie interactie. Op een gegeven moment nodigden ze ze uit om mee te gaan naar de ruimte ernaast. Daar zouden we de voorstelling Ahoi gaan zien. In deze voorstelling belanden twee schilders ineens in een boot en nemen de kinderen mee op hun reis. Met kinderen in het publiek is het altijd spannend, want ze doen zeker niet altijd wat je verwacht. Daarbij zijn kinderen een dankbaar, maar ook een goudeerlijk publiek. Als ze het niet leuk vinden, zullen ze dat niet verbergen. Al hoefden ze zich nu geen seconde zorgen te maken, de kinderen gingen helemaal mee in het verhaal en waren van begin tot eind geboeid. De aandacht verslapte geen moment. Er was nog wel een moment waar kinderen ineens toch de vloer opliepen in hun enthousiasme, maar dat werd door de acteurs goed opgepakt. Zonder ze uit hun fantasie te halen, hadden ze de kinderen in no time weer op hun plek.
Door middel van alledaagse voorwerpen werd het verhaal verteld. Zo veranderden twee trappen in een boot, werd keukenrol omgetoverd tot golvend water en werd een plastic zak een kwal die door het water zweeft. Er was geen ingewikkeld decor nodig om de verbeelding van de kinderen aan te spreken, de eenvoud van de alledaagse dingen behoort tot de charme van dit soort theater. Door op deze manier te werken, wordt de verbeelding van de kinderen aangesproken en ieder kind ging er helemaal in mee.
De voorstelling duurde ongeveer een
half uur en na de voorstelling mochten de kinderen nog spelen op de
toneelvloer en op de foto met de acteurs. Ook hier is gedacht aan de
belevingswereld behorende bij de leeftijdsgroep.Kinderen van die
leeftijd hebben nog niet het geduld om een dag te wachten op een
foto. Ze leven ook nog erg in het moment, ze zijn er nú mee bezig,
dus is het ook extra leuk dat de foto’s gemaakt werden met een
polaroidcamera, zodat ze de foto direct in handen kregen.
Black
Cat Theatre is een nieuwe, unieke vorm van theater voor jonge
kinderen. Alles is op de kinderen en hun belevingswereld afgestemd.
De jonge bezoekers en hun fantasie worden heel serieus genomen. Dit
draagt bij aan de kracht van deze theatervorm. Er worden momenteel
verschillende voorstellingen gespeeld. Meer informatie hierover kunt
u vinden op www.blackcattheatre.nl.
Het theater zelf is te vinden op de Schakelstraat in Amsterdam. Ik
hoop dat veel mensen het theater op gaan zoeken, zodat het nog lang
voorstellingen kan blijven maken voor deze doelgroep. Zowel de makers
als het jonge theaterpubliek verdienen dit.