Black & White; ballet met een rauw randje

Recensie: Mieke van der Raay

Speciaal voor de talenten van De Dutch Don’t Dance Division componeerde artistieke leiders Rinus Sprong en Thom Stuart een voorstelling met uitersten. Black & White is een balletvoorstelling met humor, romantiek en het abstracte samen komen, begrijpbaar voor iedereen.

Veertien choreografieën komen in sneltreinvaart voorbij. Elk stuk weer totaal anders en elk stuk heeft iets bijzonders, iets aparts. Het eerste stuk ‘Nightmare’, speciaal gemaakt voor Holland’s Got Talent in 2018, zet de toon van de avond. Dit stuk laat al direct vermoeden dat dit niet zomaar het ballet is wat voor een ieder bekend is.Iedereen kent het klassiek ballet van onder andere Het Zwanenmeer, maar deze balletvoorstelling laat ons zien dat ballet veel en veel meer is. Elk stuk heeft iets bijzonderes, iets speciaal, zodat je je alleen maar af kunt vragen wat voor bijzonders er nog meer voorbij gaat komen. De afzonderlijke stukken hebben een eigen idenditeit en karakter en laten je oprecht genieten. Er is geen groots decor, dit hebben de dansers ook niet nodig. Ze weten door middel van dans, muziek en licht effecten de dans voor zich te laten spreken. De kleding past perfect bij elke dans en geven het geheel een eigen identiteit.

De hommage aan de verloren vrienden uit de theaterwereld, Armando Navarro en Jaques Senf, geeft de voorstelling een extra dimensie. De dansers zijn stuk vooor stuk van een erg hoog niveau en laten ballet makkelijk lijken. Helaas waren ze niet altijd even gelijk in hun bewegingen, maar dat stoorde niet direct. In de voorstelling lieten ze zien dat er op elke soort muziek ballet gedanst kan worden, zelfs op Black & White van Michael Jackson.

Dansers: Kenza Lee, Laurie Chomel, Iyamilé Ramos Gonzáles, Maia Jadue, Deborah Capatorto, Kiran Bonnema, Edoardo Privitera, Atias Gindroz, Clément Coudry-Herlin, Bastien Calef.
Choreografie: Rinus Sprong, Thom Stuart, Nils Christe, Ed Wubbe, Marius Petipa, Armando Navarro.

Foto: Studio Oostrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.