BIM bestaat 50 jaar: dat wordt gevierd met optredens  van vijf intergenerationele bands en nieuwe composities en Hans Dulfer  geëerd met de gloednieuwe Bimpro Award

BIM bestaat 50 jaar: dat wordt gevierd met optredens van vijf intergenerationele bands en nieuwe composities en Hans Dulfer geëerd met de gloednieuwe Bimpro Award

Eerste concert is op 4 juni 2022 (met Iman Spaargaren en Ian Cleaver) in het Bimhuis 

De vijftigste verjaardag van de Beroepsvereniging Improviserende Musici (BIM) is dé aanleiding om in 2022 het heden en verleden van de Nederlandse jazz- en improvisatiemuziek in de schijnwerpers te zetten. BIM viert 50 jaar jazz en impro met concerten op 4 juni en 1 oktober 2022 in het BIMHUIS en met een tournee langs (de bekende) jazz- en improvisatiepodia binnen Nederland. Bijzonder zijn de vijf speciaal voor deze gelegenheid opgerichte intergenerationele bands en de daarbij horende compositieopdrachten. BIM50 jaar ging op 25 april 2022 van start met een ledenavond in het BIMHUIS met uitreiking van een gloednieuwe prijs: de Bimpro Hans Dulfer Award die als eerbetoon bij de eerste uitreiking werd uitgereikt aan Hans Dulfer zelf. 

Uitreiking eerste BIMpro Hans Dulfer Award

De BIM (Beroepsvereniging Improviserende Musici), de oprichters van het BIMHUIS), vierden maandag 25 april het vijftigjarig bestaan in het door hen opgerichte BIMHUIS te Amsterdam. Eén van de hoogtepunten van de avond was de uitreiking van de allereerste BIMpro Hans Dulfer Award aan Hans Dulfer zelf. Deze nieuwe award is speciaal in het leven geroepen voor musici die zich op een buitengewone manier inzetten voor de jazz- en impro-community. Hans Dulfer werd door het BIMbestuur unaniem verkozen tot de allereerste musicus die met deze Award, die zijn naam draagt, geëerd wordt. Hij zette zich de afgelopen vijftig jaar onuitputtelijk in voor de scene en nam talloze initiatieven die de scene verbeterd hebben. De prijs werd uitgereikt door vocalist Fleurine, voorzitter van het BIM-bestuur en drummer Han Bennink, die de Award heeft vervaardigd.

BIM zet improvisatiemuziek in de schijnwerpers

Misha Mengelberg, Willem Breuker, Han Bennink, Arnold Dooyenweerd, Loek Dikker,Theo Loevendie, Pierre Courbois, Hans Dulfer en anderen gaven de Nederlandse jazz internationale uitstraling en bekendheid, met als gevolg een sterke en geprofessionaliseerde jazzscene. 

Van deze pioniers, een stilistisch redelijk homogene Amsterdamse mannen club is de BIMvereniging een halve eeuw later uitgegroeid tot een zeer kleurrijk gezelschap met musici uit 27 landen waarin alle stijlen binnen jazz & geïmproviseerde muziek welkom zijn. 

Artistieke injectie
BIM50 presenteert naast de vijf nieuwe, intergenerationele bands die na corona) voor een artistieke kickstart zorgt: podium-gesprekken over improvisatie (o.l.v. moderators Vera Vingerhoeds, Co de Kloet, Koen Schouten en Kees van Boven), BIM Sena Performers stages op verschillende jazzfestivals in Nederlands (o.a. Amersfoort Jazz, Summer Jazz, Jazz in de Kamer) en BIM in de Wijk. De podium-gesprekken zorgen voor historisch besef en herdefiniëring van waar we nu staan, 50 jaar later, als community van improviserende musici in Nederland. De invloed van dit genre op de ontwikkeling van alle overige muziekgenres is groot. De vijftigste verjaardag van BIM biedt de kans om samen met de weelde aan improvisatiemusici die Nederland rijk is improvisatie als kunstvorm in de schijnwerpers te zetten. 

Kern van het programma – vijf lustrum-bands
Kern van deze productie is een vijftal nieuwe composities, geschreven door vijf bandleiders en uitgevoerd door vijf nieuw opgerichte intergenerationele vijfkoppige bands, uit vijf decennia samengesteld, die elk een andere stijl en werkwijze uit de hedendaagse jazz- en impro-scène representeren. 

BIM presenteert op de grote jazzpodia in het land vijf steeds van samenstelling veranderende double-bill avonden en podiumgesprekken met als hoogtepunt een gezamenlijk concert op 1 oktober 2022 in het BIMHUIS waarbij alle bands acte de presence geven. 

Om het intergenerationele aspect onder musici te bevorderen, ging het Bim-bestuur op zoek naar de verbinding, het hoofdthema van een halve eeuw BIM. De vijf lustrum-bands voldoen aan twee spelregels: iedere musicus is in een ander decennium geboren (intergenerationeel) en geen van de musici hebben onderling eerder samengewerkt. 

Concert op 4 juni 2022 in Bimhuis

https://www.bimhuis.nl/agenda/iman-spaargaren-ian-cleaver-2/

Praktische informatie, data concerten en tickets:

Met dank aan het Bimhuis, het Fonds Podium Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG cultuur fonds, Norma & Sena Performers.

FOTO: ©Jaap Kroon

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.