BIM bestaat 50 jaar: BIM50 presenteert vijf bands op 1 oktober 2022 in Bimhuis

BIM bestaat 50 jaar: BIM50 presenteert vijf bands op 1 oktober 2022 in Bimhuis

BIM (de Beroepsvereniging van Improviserende Musici) bestaat 50 jaar. Voor dit lustrumjaar werden via een open call vijf bandleiders gevraagd ieder een intergenerationele band op te richten en nieuwe composities te schrijven. Na een spetterend openingsconcert in het Bimhuis in Amsterdam toeren de bands van componisten Joris Teepe, Thomas Johannsen, Miguel Santaella, Iman Spaargaren en Ian Cleaver in het najaar van 2022 als double-bills en in verschillende samenstellingen langs podia door heel Nederland. Elke BIM50 double-bill wordt versterkt door een podiumgesprek met de musici over improvisatie. Het BIM50 concert in het Bimhuis op zaterdag 1 oktober 2022 is net anders. Op deze avond geven namelijk álle bands acte de presence. Je geniet van vijf bands, vijf stijlen en vijf gloednieuwe composities!

Kijk op www.bimpro.nl voor meer informatie, de complete speellijst en andere activiteiten ter ere van het BIM lustrum.


Over BIM50

BIM zet dit jaar improvisatiemuziek in de schijnwerpers

Misha Mengelberg, Willem Breuker, Han Bennink, Arnold Dooyenweerd, Loek Dikker,Theo Loevendie, Pierre Courbois, Hans Dulfer en anderen gaven de Nederlandse jazz internationale uitstraling en bekendheid, met als gevolg een sterke en geprofessionaliseerde jazzscene.

Van deze pioniers, een redelijk homogene Amsterdamse mannen club is de BIMvereniging een halve eeuw later uitgegroeid tot een zeer kleurrijk gezelschap met musici uit 27 landen waarin alle stijlen binnen jazz & geïmproviseerde muziek welkom zijn. 

Kern van het programma: 5x BIM50
Kern van deze productie is een vijftal nieuwe composities, geschreven door vijf bandleiders en uitgevoerd door vijf nieuw opgerichte intergenerationele vijfkoppige bands, uit vijf decennia samengesteld, die elk een andere stijl en werkwijze uit de hedendaagse jazz- en impro-scène representeren. 

BIM presenteert op de grote jazzpodia in het land vijf steeds van samenstelling veranderende double-bill avonden en podiumgesprekken met als hoogtepunt een gezamenlijk concert op 1 oktober 2022 in het BIMHUIS waarbij alle bands acte de présence geven. 

Om het intergenerationele aspect onder musici te bevorderen, ging het BIM-bestuur op zoek naar de verbinding, het hoofdthema van een halve eeuw BIM. De vijf lustrum-bands voldoen aan twee spelregels: iedere musicus is in een ander decennium geboren (intergenerationeel) en geen van de musici hebben onderling eerder samengewerkt. 

Artistieke injectie
BIM50 presenteert naast deze productie, die na corona voor een artistieke kickstart zorgt, ook podium-gesprekken over improvisatie (o.l.v. moderators Vera Vingerhoeds, Co de Kloet en Kees van Boven), BIM Sena Performers stages op verschillende jazzfestivals in Nederlands (o.a. Amersfoort Jazz, Summer Jazz, Jazz in de Kamer), BIM in de Wijk en een podcast over improvisatie door Aad van Nieuwkerk. De podium-gesprekken tijdens de BIM double-bills zorgen voor historisch besef en herdefiniëring van waar we nu staan, 50 jaar later, als community van improviserende musici in Nederland. De invloed van dit genre op de ontwikkeling van alle overige muziekgenres is groot. De vijftigste verjaardag van BIM biedt de kans om samen met de weelde aan improvisatiemusici die Nederland rijk is improvisatie als kunstvorm in de schijnwerpers te zetten. 

Praktische informatie, data concerten en tickets: https://bimpro.nl

Met dank aan het Bimhuis, Stichting Here & Now, het Fonds Podium Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG cultuur fonds, Norma & Sena Performers.

FOTO: ©Jaap Kroon

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.