Bijzonder concert over 30 jaar val van Berlijnse muur

Bijzonder concert over 30 jaar val van Berlijnse muur

Tekst/interview: Helène Ouwerkerk

Muziek, literatuur, geschiedenis en politiek komen samen

Duitse muziek, geschiedenis en literatuur. Dat staat centraal in het concert dat het Ebony Ensemble geeft ter gelegenheid van het feit dat 30 jaar geleden de muur in Berlijn viel. Een belangrijk historisch gegeven waar dirigent Michel Havenith een mooi muzikaal programma met aandacht voor poëzie omheen heeft gemaakt. Op 10 november, bijna exact 30 jaar geleden na dit historische moment, is het concert eenmalig te zien in het Stadstheater van Zoetermeer.

Zoetermeer- Michel Havenith was een tijd geleden met een planning voor komende concerten van het Ebony Ensemble bezig. “Ik keek toen of er in die jaren speciale momenten speelden. Ik stuitte op de val van de muur precies 30 jaar geleden. Het moment in 1989 kan ik me nog goed herinneren, een belangrijke historische gebeurtenis.” Havenith stelde een programma samen voor het Ebony Ensemble. “Later hebben we het ook nog breder getrokken en is ons concert onderdeel van een festival samen met het CKC, biblotheek en Cameo die allemaal activiteiten rond 30 jaar val Berlijnse muur organiseren”, vertelt hij.

In het concert komen Duitse poëzie , Duitse muziek, geschiedenis en politiek samen. “Onze solist is Florian Just. Voor vaste bezoekers is Florian geen onbekende want hij zong al eerder met ons”, vertelt de dirigent. “Florian is opgegroeid in de DDR en wil tijdens de uitvoering enkele herinneringen delen aan zijn jeugd in de DDR. ” Maar daarnaast is Just natuurlijk een bariton die de liederen prachtig ten gehore zal brengen. Voor muziek heeft Havenith gekozen voor Kurt Weill, Mahler, Brahms, Mendelssohn en Schubert. ” Mahler en Schubert zijn feitelijk Oostenrijkers maar hebben hun leven gewerkt in het Duitse taalgebied. Bovendien sluiten hun teksten mooi aan op het thema. Zo gaat ‘Der Wanderer’ van Schubert bijvoorbeeld over ontheemding. Kurt Weill is natuurlijk als geen ander verbonden met Berlijn. Van hem spelen we vijf stukken, o.a. uit de Dreigroschenoper. Van Brahms en Mendelssohn speelt het ensemble delen uit grotere werken. Van Mahler voeren we samen met Florian een orkestlied uit met de beroemde tekst: “Die Gedanken sind frei.” somt Michel Havenith op. Aan het concert zit veel voorbereidingstijd. “Het ensemble heeft een bezetting die kleiner is dan een symfonie-orkest maar onze muziek moet wel net zo rijk klinken. Daarom maak ik de arrangementen zelf. Dat kost heel veel uren maar ik heb het er graag voor over. Het is allemaal maatwerk”, zegt hij. Het Ebony Ensemble is in 2012 opgericht en heeft een wisselende bezetting van professionele muzikanten. De laatste jaren ontstaat steeds meer een vaste kern van musici, wat fijn is voor de onderlinge muzikale samenwerking. “Het is een concert maar dan wel met extra elementen zoals geschiedenis en politiek en worden er videofragmenten getoond. “

Het concert ’30 jaar val van de Berlijnse muur’ is op zondag 10 november om 15.00 uur te zien. Kaarten kosten 23,50 euro via www.stadstheater.nl.

FOTO:© X10C/Chris Lans

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.