BERG&BOS speelt IN VREDE

BERG&BOS speelt IN VREDE


Met In Vrede schetst BERG&BOS -het gezelschap van theatermakers Maurits van den Berg en Rik van den Bos -hoe de littekens die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten, ook nu nog van invloed zijn op onze samenleving.
Gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver,Ruben Koster en Nabil Nabo.
Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek door de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.In Vrede is een voorstelling over het leven in tijden van vrede. Over omgaan met de schuld, het verlies en het verdriet dat voor die vrede is ontstaan. Over de vraag wanneer een oorlog echt voorbij is en je met recht voor iedereen de vrede uit mag roepen.
IN DE PERS
Volkskrant★★★★☆“In Vrede is een waardig en indrukwekkend stuk over de wonden die oorlog nalaat.”“De vertelling heeft een mooi ritme, is sterk geacteerd en spannend vormgegeven.”Haarlems Dagblad“De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. ‘In Vrede’ is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu.
”Scenes★★★★☆“Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling”“uiterst inventieve compositie
”Dagblad van het Noorden★★★★★“Ingenieus stuk” Laat dit je niet ontglippen.”
ACHTERGROND BERG&BOS organiseert samen met Impact Makers na gesprekken onder leiding van Jennifer Muntslag. Elk jaar discussieert Nederland luider over de herdenking van WOII: waarom herdenken wij en wat herdenken we precies? In hoeverre is het evident alleen deze oorlog te herdenken? Wat heeft de huidige jonge generatie nog te maken met gebeurtenissen van 74 jaar geleden? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inclusief is bij het herdenkingsritueel, zonder tekort te doen aan de verschrikkingen die ons land zo gevormd hebben?
CREDITS
tekst: Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo,
regie: Eva Line de Boer,
spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe, Armand Rosbak,
muziek: Jan en Keez Groenteman,
vertaling: Nabil Nabo,
vormgeving en kostuums: Marieke van Veen, Malou Palmboom, in samenwerking met: Impact Makers, Theater na de Dam
OVER BERG & BOS
BERG&BOS bestaat uit acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht maakt BERG&BOS regelmatig een voorstelling samen, om de overige tijd zich te laten inspireren elders. Het gezelschap ontwikkelde zich bij Atelier Oerol, onder begeleiding van Erik Snel, waar ze op locatie hun eigen signatuur vonden met een drieluik over hun generatie.Daarna maakte BERG&BOS in 2014 onder de vleugels van Bellevue Lunchproducties de korte voorstelling Drive In. Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakersprijs op.In het voorjaar van 2016 maakte BERG&BOS hun tweede voorstelling voor de zaal:Een coming of age voor bejaarden. Het eerste project onder de vleugels van producent Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer. De voorstelling werd uitsluitend lovend ontvangen door pers en publiek en leverdeeen nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op.
Kijk voor meer informatie opwww.tgbergenbos.nl

FOTO: ©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-26_web.jpg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.