Ben je dwars als je voor gerechtigheid vecht?

Ben je dwars als je voor gerechtigheid vecht?

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdagavond, 12 november, was in lab 2\9\3 in Rotterdam de voorstelling Dwars van De Klassieken te zien. Dwars was alleen deze avond nog te zien in het theater, daar de voorstelling verder gespeeld zal gaan worden op verschillende scholen. De voorstelling is speciaal gemaakt voor 9 jaar en ouder.

Vier acteurs vertellen het verhaal van Antigone, een meisje uit een Griekse tragedie. Antigone wil naar niemand luisteren. Niet naar haar oom Kreon, die de nieuwe koning is. Niet naar haar zusje en zelfs niet naar haar verloofde. Maar naar wie moet je luisteren als allebei je broers gedood zijn en je alleen de broer mag begraven die vóór de koning vocht? Antigone en Kreon staan lijnrecht tegenover elkaar. Zij wil haar broers begraven en hij wil dat ze naar hem luistert en de wet gehoorzaamt. En om haar daartoe te dwingen, gaat hij heel ver.

Vooraf aan de voorstelling komen de acteurs het publiek nog even vertellen waar de voorstelling over gaat. Ze moeten ook nog even bepalen wie welke rol gaat spelen, hier zijn de meningen nog over verdeeld. Derk Oudshoorn betrekt het publiek nog bij deze discussie, maar voordat het publiek kan antwoorden, geeft Robin Elstak al antwoord, waardoor Derk misnoegd roept: ‘Iedereen gaat toch dood aan het eind van de voorstelling!’

Er is niet voor een duur decor gekozen, maar voor metalen stellages. Waardoor je je verbeelding moet gebruiken om te zien waar het verhaal zich afspeelt.

Derk Oudshoorn is een pro in het spelen van de gemene man. Hij weet zijn rol zo te spelen, dat je toch een soort van sympathie voor hem hebt, hij weet op onnavolgbare manier de dubbele laag van zijn karakter neer te zetten. Robin als Antigone weet je te raken, je voelt haar onmacht, je wil haar zo graag helpen. Maar dan heb je snel door dat Antigone sterker is dan je denkt, dit komt puur door het perfecte spel van Robin. Charlotte Kloosterman en Aron Elstak zijn de vrolijke noten van de voorstelling. Zowel Charlotte als Aron spelen meerdere rollen. Charlotte speelt het zusje van Antigone: Ismene. Een heel onschuldig meisje, dat voor haar gevoel te weinig aandacht krijgt. Het andere moment speelt ze de voedster van Antigone en weet ze het publiek aan het lachen te brengen met een onvervalst Rotterdam accent. Aron speelt zelfs drie rollen: de neef van Antigone, de wachter en de ziener. Het is briljant hoe hij deze rollen speelt. De tranen liepen over mijn wangen, als hij als ziener een voorspelling doet, het was zo hilarisch.

Je moet als publiek af en toe actief meedoen met het verhaal, wat je alert houdt en precies op de juiste momenten is ingecalculeerd in het verhaal.

Dwars is een dynamische en humoristische voorstelling over macht, gelijkheid tussen man en vrouw en rechtvaardigheid. .

Tekst en regie: Robin Elstak
Cast: Derk Oudshoorn, Aron Elstak, Charlotte Kloosterman, Robin Elstak

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.