Beleef deze zomer het Delft Fringe Festival!

Beleef deze zomer het Delft Fringe Festival!

Negen dagen lang beleef je Delft op een andere manier. De eerste twee weken van juni staat Delft bol van een grote verscheidenheid aan voorstellingen op 28 bijzondere locaties, waar je anders misschien niet zou komen. 30 jonge makers, van cabaret tot muziek, van dans tot theater trakteren inwoners en bezoekers van alle leeftijden op een veelheid aan ervaringen.
Het programma is rond en de locaties zijn uitgezocht. “Ik was verrast door het hoge aantal inzendingen,” vertelt artistiek leider Tamara Griffioen. “Maar liefst 285 inzendingen kregen we binnen. En allemaal van hoge kwaliteit.” Uiteindelijk konden er slechts 30 overblijven, waaronder een aantal oude bekenden en ook veel nieuwe talenten. Opvallend dit jaar was het grote aantal cabaret-inzendingen. “Het was lastig kiezen, maar uiteindelijk hebben we met deze selectie een zo gevarieerd mogelijk programma samengesteld, met voor elk wat wils,” aldus Griffioen.
Aanstormend talent van de toekomst
Volgens traditie staat de winnaar van 2022, danser en choreograaf Niek Wagenaar, in 2023 weer op het podium. Hij kreeg vorig jaar unaniem de hoogste waardering van het publiek en won de publieksprijs. Wagenaar duikt met zijn voorstellingen in de actualiteit. Vorig jaar was dit de zoektocht naar (gender)identiteit. Dit jaar kaart hij met zijn nieuwe voorstelling ‘After All’ de zorgen om de klimaatverandering en alle gevolgen van dien aan. Een nieuwe in het oog springende maker dit jaar is cabaretier Sebastiaan de Bie. In zijn cynische, maar ook romantische voorstelling ‘Als zeesterren aan land komen’, gaat hij in op verwachtingen in het leven en hoe het leven vaak heel anders loopt. “Mensen zijn als zeesterren,” zegt hij: “het leven sleurt ons mee als de stroming van de zee.”
Bijzondere locaties
Productieleider Brenda Vernee vond voor het Delft Fringe Festival 28 bijzondere Delftse locaties. Vernee vertelt: “Mooi om te merken dat zoveel locaties weer enthousiast zijn om mee te werken. We hebben veel bekende locaties die de moeite waard blijven, omdat je daar anders niet zo snel komt, en daarnaast een aantal nieuwe.” Vernee: “De raadzaal in het Stadhuis van Delft is ook dit jaar weer een prachtige locatie. En waar ik persoonlijk erg blij mee ben is het betrekken van de TU-wijk bij het festival. In het eerste festivalweekend vormen de vier locaties in deze wijk een tweede festivalhub, naast de hub in de binnenstad.”
Fringe Tours
Om de beleving compleet te maken is het ook mogelijk om een Fringe Tour te boeken. Dit jaar kun je kiezen uit een indrukwekkende verzameling van tourgidsen. Van bekende Delvenaar tot cultureel podiumdier. Beleef het festival bijvoorbeeld samen met cabaretier Pieter Jouke, journalist Marco Dreijer van De Cultuurvlogger of kunstenaar Tijn Noordenbos. Samen met hen ga je met een groep langs drie voorstellingen op verschillende locaties.
Kaartverkoop en meer informatie
Om iedereen van het festival te kunnen laten genieten, heeft de organisatie besloten de prijs van de toegangskaarten niet te verhogen. Deze blijft €7,50 per voorstelling. En dat is toch mooi meegenomen. De kaartverkoop gaat van start op 1 mei 2023 via de website www.delftfringefestival.nl. Hier is ook de laatste informatie te vinden.
Over Delft Fringe Festival
In de afgelopen 10 jaar is het Delft Fringe Festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor jonge makers. Het festival biedt makers een plaats om op te treden en feedback te krijgen, van zowel publiek als professionals, waaronder impresariaten en scouts. Er is een publieksprijs te winnen, met flink veel media-aandacht tot gevolg. De festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Grote kans dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet. Enkele klinkende namen die ooit op het Delft Fringe Festival stonden zijn: Vlamousse, Lisa Ostermann, Tappin-it Collective, Jasper Smit, Kirsten van Teijn, Matroesjka (Lisa Loeb), Kiki Schipper, Sanne Vleugels (De Prima Donna’s), Dion van Rijt, LUDIQUE, Jasper van Kuijk en De Gestampte Meisjes.
Foto:© Sjoerd Derine
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.