Beauty en het beest veroveren je hart

Recensie: Mariska Oosterhuis

Niemand in Utrecht hoeft zich te vervelen de rest van deze maand. In de Stadsschouwburg is donderdag 21 december Beauty en het beest in première gegaan, een theaterspektakel waar de hele familie van kan genieten. (vanaf 8 jaar).

Beauty en het beest is het verhaal van een betoverde prins, die verandert in een beest. En van een dapper meisje die, om haar vader te redden, naar het beest toegaat. Datzelfde meisje durft het beest met open blik tegemoet te treden, ze gaat hem zien als een gelijke en kijkt door de buitenkant heen.

Het sprookje is bewerkt tot een boeiende mix van acrobatische dans, spel en zang. De samenwerking met de professionele zangers van het Nederlands Kamerkoor zorgt voor een magische sfeer in het geheel, wat perfect bij deze tijd van het jaar past. Ze zingen niet alleen met woorden, maar ook met klanken, waardoor het bos spannend en onheilspellend wordt, de scenes met het beest dat zichzelf weerspiegeld ziet in een poel krijgen een gevoelige touch.

Regisseuse Moniek Merkx weet telkens de juiste sfeer te creëren, met gebruik van een minimalistisch decor. De pilaren die het paleis vormen, veranderen voor het donkere bos in bomen, de huiskamer van de jaloerse zusjes van Beauty en hun vader wordt met 1 muur met haard gecreëerd en met één grote trap in het decor, ben je terug in het paleis.

Een leuk detail is dat de bediendes van de prins ook in beesten veranderen, net zoals de prins die zij dienen. Dit is niet het enige wat afwijkt van het originele sprookje. Maar dit nodigt de toeschouwers in de zaal uit om met dezelfde open blik als Beauty naar de voorstelling te kijken. De personages stelen je hart, en laten je met hen meevoelen. Het beest, Beauty, haar zusjes, haar vader, stuk voor stuk.

Het feit dat in elke stad ook tien kinderen/jongeren mogen meespelen zal de jongere bezoeker ook aanspreken. Zij worden geselecteerd door middel van wervende workshops in steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Normaal gesproken komen deze kinderen niet snel in aanraking met theater. Door hen een kans op een rol te geven, krijgen zij een ervaring om nooit meer te vergeten. Zij dolen met Beauty mee door het bos, helpen haar met zoeken naar aardbeien in de sneeuw, en vormen een mooie aanvulling op de 8 professionele spelers en 8 professionele zangers.

Gezien: Beauty en het beest, 21 december 2017 in de Stadsschouwburg Utrecht.
Cast: Niek van der Horst, Rosa van Leeuwen, Freek Nieuwdorp, Gale Rama, Jurriën Remkes, Anneke Sluiters, Jens van Huizen (stage), Gihan Koster (stage), het Nederlands Kamerkoor.
Speeldata: t/m 11 maart in diverse theaters in het land

Meer informatie: https://www.maastd.nl/voorstelling/beauty/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.