Basklarinet Festijn presenteert 4e editie: Percussie (ff) van 25 oktober tot en met 25 december 2020

Basklarinet Festijn presenteert 4e editie: Percussie (ff) van 25 oktober tot en met 25 december 2020

De vierde editie van het Basklarinet Festijn presenteert in het najaar van 2020 twaalf concerten en een workshopdag in acht steden door heel Nederland. In het Basklarinet Festijn 2020 staat de combinatie van basklarinet en percussie centraal. Er zullen gevierde spelers schitteren, jonge musici aan bod komen en er zullen composities van vermaarde en van jonge componisten in première gaan. Een basklarinettenavontuur in etappes langs toonaangevende zalen in Groningen Haarlem, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Tilburg en Leiden. 

Basklarinet Percussie(ff)

Het Basklarinet Festijn wordt net als de vorige edities georganiseerd door de basklarinettisten Fie Schouten en Tobias Klein. Zij besloten zich dit jaar te verdiepen in combinaties van de basklarinet met de familie van percussie-instrumenten.  Zoals percussie opschudding kan veroorzaken — denk aan de klap op een trom die je letterlijk wakker laat schrikken —  kunnen de warme klanken van een vibrafoon de luisteraar met welluidendheid omhelzen. De familie van percussie-instrumenten is daarmee een interessante partner voor de basklarinet die eveneens een uiterst breed scala van gemeen percussieve tot en met strelende klanken produceert. 

Een combinatie die goed past bij deze tijd waarin er goede redenen zijn om hard met de vuist op tafel te slaan, en even goede redenen om de medemens te omhelzen (al dan nu even niet letterlijk). Zoals jazzmusicus Charles Mingus het zei in zijn klassieker: Better get hit in your soul.

Programma Basklarinet Festijn 2020

Het programma van het Basklarinet Festijn 2020 legt de nadruk op de muziek van nu en biedt muziek op het scherpst van de snede, van hedendaags-gecomponeerd, via mengvormen waarin de scheidslijnen tussen compositie en improvisatie fluïde worden, tot en met hedendaagse jazz. 

Er treden internationaal gelauwerde musici op zoals onder andere de basklarinettisten Evan Ziporyn (van de New-Yorkse Bang On A Can All-Stars) en Rudi Mahall, ster-drummer Ches Smith en pianiste Aki Takase. 

Er zijn premières te horen van o.a. Hanna Kulenty, Georges Aperghis en Ruud Roelofsen. Ook Fie Schouten en Tobias Klein zullen beiden optreden met projecten die speciaal voor deze gelegenheid zijn samengesteld.

Presentatie 2 CD’s: Nature en 37Fern

Tijdens het Basklarinet Festijn worden twee nieuwe cd’s gepresenteerd: Nature van Fie Schouten met muziek van o.a. Georges Aperghis, en 37Fern van Tobias Klein en Oguz Büyükberber met de vocalisten Claron McFadden en Kristina Fuchs.

Uitgebreid concertoverzicht

Basklarinetfestijn 2020 zie de website, ook voor updates: 

www.basklarinetfestijn.nl

Basklarinet Festijn wordt georganiseerd door Fie Schouten en Tobias Klein i.s.m. Stichting To Be Sung. De vierde editie komt tot stand met financiële steun van: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Norma, Buffet Crampon.

FOTO: ©E.Melchior

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.