Bart Peeters stript mee in het VRT tv-programma ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’

Bart Peeters stript mee in het VRT tv-programma ‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’

Vanaf morgen, donderdag 20 oktober, gaan acht bekende mannen uit de kleren op de Vlaamse zender Eén in het nieuwe programma Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Niels Destadsbader, Dieter Coppens, Bart Peeters, Malik Mohammed, Warre Borgmans, Guga Baúl, Joris Brys en Rik Verheye gaan, als apotheose van een dansopleiding, tijdens een stripact op 26 oktober helemaal naakt in het Kursaal in de Belgische badstad Oostende. Ze doen dat niet zomaar, want deze acht mannen hebben een missie. Ze tonen niet alleen hun lichaam, maar vooral hun engagement en gooien daarvoor alles in de strijd.

‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’ wil met de spraakmakende uitdaging van deze acht durvers vooral het taboe doorbreken rond mannenkankers, meer specifiek rond prostaat- en teelbalkanker. Want als zij uit de kleren durven gaan voor heel Vlaanderen, dan moet elke Vlaamse man toch eens over het thema durven praten met zijn huisarts?

“Toevallig is The Full Monty één van mijn absolute lievelingsfilms. Ik geloof dat je ons beter kan vergelijken met dat stelletje ongeregeld dan met de Chippendales, de reden ligt voor de hand. Het fundament van het programma is heel ernstig, maar tijdens de opnames hebben we vaak heel hard gelachen. Ik ben in de levensfase waarin je vooral wil doen wat je nog nooit gedaan hebt , dit is daar een goed voorbeeld van”, vertelt Bart Peeters.

De acht mannen worden getraind en bijgestaan door de Nederlandse choreograaf Roy Julen, die onder andere met Diana Ross en Stromae samenwerkte en voor So You Think You Can Dance met de kandidaten aan de slag ging. Hij neemt de acht mannen onder zijn hoede en wil hen in drie maanden tijd klaarstomen tot verleidelijke dansers in een stijlvolle, maar bloedhete stripact. Roy daagt zijn strippers in spe voortdurend uit om hun danskwaliteiten te verbeteren en tegelijk om hun schaamte te overwinnen. Hij wil er absoluut voor zorgen dat ze zich alle achthonderd procent smijten voor hun finale act. Zelf heeft Roy ook een persoonlijke reden om zich aan dit project te verbinden: 

“Mijn voornaamste drijfkracht om mee te doen en de acht mannen te coachen, is het verlies van mijn papa op jonge leeftijd aan leverkanker. Het besef dat herinneringen samen het kostbaarste is wat we hebben, is dan ook wat ik in mijn choreografiecoaching vooropstel. Langs het pad van plezier maken, met een gezonde dosis humor en passie, komen we vanzelf bij een geweldig eindresultaat,” legt Roy Julen uit.

Elk van de mannen heeft een eigen reden om mee te doen en dit belangrijke thema aan te kaarten. Zowel de vader van presentatoren Niels Destadsbader als die van Dieter Coppens kreeg enkele jaren geleden de diagnose prostaatkanker. Ze hebben het overleefd, maar dit heeft Dieter en Niels doen beseffen hoe belangrijk het is dat de ziekte op tijd wordt ontdekt. En dus hoe belangrijk het is om erover te durven praten. 

“Het geslachtsorgaan van de man, er bestaan veel namen voor en er wordt onder mannen al eens graag over gepraat… als ‘het spel’ gezond is natuurlijk. Maar ook wanneer er daarbeneden iets schort, moeten we er als mannen over durven praten en zonder schroom naar de dokter stappen. Op tijd een juiste diagnose stellen kan namelijk een wereld van verschil maken. Dat heb ik al meerdere malen van dichtbij meegemaakt. Vandaar… als we één leven redden met onze act, dan is voor mij de missie al geslaagd! “, zegt Dieter Coppens.

Dieter Coppens (1978) ging voor het programma ‘Down the Road’ (te zien op NPO) al verschillende keren op reis met een groep jongvolwassen met het syndroom van Down. Hij won hiervoor de prestigieuze Europese televisieprijs ‘De Gouden Roos’.

“Prostaat- en teelbalkanker zijn voor veel mannen nog steeds een taboe om zich tijdig te laten onderzoeken, laat staan om erover te praten met je naasten. Dieter en ik hebben allebei een papa die in deze situatie heeft gezeten. Als je er zo dichtbij hebt gestaan, besef je hoe belangrijk het is dat dit op tijd wordt aangepakt. Wij hebben onze papa’s gelukkig nog. Maar er zijn genoeg andere voorbeelden van mannen die wel te lang hebben gewacht. Dus hopelijk durven mannen zich binnenkort sneller blootgeven om hen te laten onderzoeken. Wij willen alvast laten zien dat wij dat ook doen”, aldus Niels Destadsbader.

Niels Destadsbader (1988) presenteerde onder andere ‘K2 zoekt K3′ (SBS6) en ‘Dance as One’ (SBS6), maar staat ook op het podium als zanger en acteur.

“Ik had wat overtuigingskracht nodig voor dit project. Er zijn immers ook andere manier om awareness te brengen. Maar achteraf bekeken heb ik er geen seconde spijt van. Ik heb mijn grenzen verlegd, veel geleerd en mij geamuseerd. Maar het belangrijkste van al is dat wij mensen bereiken die hierdoor hopelijk geholpen kunnen worden”, laat Malik Mohammed weten.

Malik Mohammed (1989) won in 2015 ‘So You Think You Can Dance’ (RTL5). Hij stripte al eerder in het gezelschap van Jim Bakkum voor de camera’s in de ‘Onze Jongens’-films. Ook zal hij te zien zijn in het nieuwe seizoen van ‘Dertigers’ (VRT). 

“Toen Dieter aan de telefoon het woord ‘naakt’ uitsprak, knetterde er toch iets in mijn hoofd. Ik ben allesbehalve preuts en doe graag mijn kleren uit, maar ik heb natuurlijk nooit de ambitie gehad om dat voor heel Vlaanderen te doen! Zonder goed doel zou ik het zelfs niet overwegen. Jammer genoeg weet ik hoe het voelt om iemand kwijt te spelen die je doodgraag ziet. En als we op deze manier kunnen voorkomen dat iemand een papa, een zoon of een vriend verliest, dan trek ik met alle plezier en zonder schroom mijn kleren uit”, vertelt Joris Brys

Joris Brys (1988) presenteert op de radiozender StuBru en in het weekend is hij te zien op Play4 waar hij de samenvattingen van voetbalwedstrijden aan elkaar praat. In 2019 was hij één van de drie presentatoren van ‘De Warmste Week‘, de jaarlijkste actie in december van StuBru om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen, vergelijkbaar met ‘Het Glazen Huis’ van 3FM. 

Rik Verheye (1986) is acteur, onder andere bekend van de populaire Vlaamse fictiereeks ‘Callboys’ (te zien op Videoland) en ‘De Bende van Jan de Lichte‘ (Netflix). Hij is een grote fan van voetbalclub Club Brugge. 

Warre Borgmans (1956) is acteur en speelde in een groot aantal Vlaamse series. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om erover te durven praten. Hij kreeg jaren geleden zelf de diagnose prostaatkanker. 

Guga Baúl (1986) laat zichzelf in de vorm van verschillende typetjes zien, zowel op tv als op het podium. Hij heeft een goede imitatie van Tom Waes in huis. De cabaretier was te zien in 2018 in het RTL-programma ‘Holland-België‘. Ook deed hij mee aan de Vlaamse versie van ‘The Masked Singer’, waar hij het als ijskoning vijf weken volhield. 

‘Kom op tegen Kanker, alles in de strijd’ is een programma van All3Media voor Eén. Vanaf donderdag 20 oktober om 20.40 uur te zien op Eén.  

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.