Ballet van Staatsopera van Tatarstan trapt 25e seizoen in Nederlandse Theaters af met Zwanenmeer

Ballet van Staatsopera van Tatarstan trapt 25e seizoen in Nederlandse Theaters af met Zwanenmeer

Ballet van Staatsopera van Tatarstan trapt 25e seizoen in Nederlandse Theaters af met Zwanenmeer

Vanaf 12 december te zien in verschillende Nederlandse theaters

 

Sinds 1994 is het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan niet meer weg te denken uit de Nederlandse theaters. Ook dit jaar staan ze er weer met, in dicht bij het origineel gebleven opvoeringen, de drie grote klassieke balletten van Tsjaikovksi; Het Zwanenmeer, De Notenkraker en The Sleeping Beauty. Deze balletten worden al jaren uitbundig geroemd. Het belooft weer een magische belevenis te worden voor jong en oud. Vanaf 12 december zijn Het Zwanenmeer, De Notenkraker en The Sleep Beauty te zien in verschillende Nederlandse theaters.

 

De drie verschillende voorstellingen brengen op hun eigen manier de meest sprookjesachtige uitvoeringen. Het Zwanenmeer is een van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en veel van deze uitvoeringen sluiten nog heel nauw aan bij het origineel. Bij De Notenkraker brengt het gezelschap virtuoze danspartijen, een schitterend Corps De Ballet, honderden kostuums en fraaie decors om de legendarische choreografie van Marius Petipa en Lev Ivanov recht te doen. The Sleeping Beauty wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het klassieke-romantische balletgenre. Componist Tsjaikovski en choreograaf Petipa waren in topvorm toen ze dit ballet creëerden. De uitvoering is groots, romantisch en indrukwekkend.

 

Zwanenmeer

Het Zwanenmeer gaat over een ongelukkige liefde: prins Siegfried houdt van prinses Odette, die door tovenarij in een witte zwaan is veranderd. De prins kan deze betovering verbreken door een eed van eeuwige liefde af te leggen. Dit wordt echter verhinderd door de tovenaar, die zijn dochter Odile, die als twee druppels water op Odette lijkt, in een zwarte zwaan verandert.

 

Notenkraker

Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt als kerstcadeau een pop, een notenkraker. In haar droom verandert de notenkraker in een knappe prins die haar meeneemt op een fascinerende reis door een sprookjeswereld. De notenkraker voert een leger van tinnen soldaatjes aan in een spannende strijd tegen de valse muizenkoning. Na zijn overwinnen trekt hij met Clara naar het Snoepgoedrijk. Maar voor er koffie, thee, suiker en bloemen klaarstaan moeten zij eerst nog kou en vorst trotseren.

 

Sleeping Beauty

The Sleeping Beauty vertelt het verhaal van prinses Aurora die zich op haar zestiende verjaardag door toedoen van de slechte fee aan de spoel van een spinnenwiel prikt en na honderd jaar slapen wordt gewerkt door de kus van een prins.

 

De media over het gezelschap:
“Daar kan het Nationaal Ballet nog een puntje aan zuigen” – NRC
“Een corps de ballet en solisten waar menig West-Europees gezelschap jaloers op kan zijn” – Telegraaf
“Geweldig staaltje van ballettechniek” – Brabants Dagblad

 

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.balletklassiekers.nl

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.