Back to Oz pakt je in, neemt je mee

Back to Oz pakt je in, neemt je mee

Recensie: Mariska Oosterhuis

Ga mee op avontuur met Doortje, Stro, Blik en Leeuw! Zij gaan in de productie Back to Oz met zijn allen op weg naar de Grote Tovernaar van Oz. Want volgens hen ontbreekt het aan hart, verstand en moed. Hiervoor moeten ze over de Gele Bakstenen Weg, met alle gevaren die daar bij komen kijken.

Doortje werkt voor de TV, waar ze het weerbericht presenteert. De kritieken op sociale media laten niets van haar heel, en ze is met haar laatste weerbericht bezig, als er plotseling een storm opsteekt. Met de studiodesk belandt Doortje in het Land van Oz, helemaal alleen. Zij besluit op zoek te gaan naar de Grote Tovenaar van Oz, en maakt onderweg nieuwe vrienden. Ze ontmoet Stro, die graag hersens wil hebben om mee te kunnen praten en te kunnen denken. Blik voelt zich leeg zonder hart, en Leeuw? Zij mist in haar beleving de moed die een leeuw nodig heeft. Maar is dat wel zo? Zijn dit geen dingen die tussen hun oren zitten?

Back to Oz is een voorstelling die alle zintuigen prikkelt, en de verbeeldingskracht stimuleert. Het is een mix van live muziek door een geweldige band, (bestaande uit K.O. Brass en Slagwerk Den Haag) live camerabeelden en toneelspel op het podium. De accessoires voor het décor worden razendsnel verwisseld tussen de scenes door. Het duurde even voor ik in de gaten had dat de geprojecteerde videobeelden live gemaakt worden, door middel van een miniatuur landschap met minivoetjes, een mini hondje. Soms ben je zo gefocust op wat er op dat scherm gebeurt dat je pas in de gaten hebt dat de acteurs weer op het podium staan, op het moment dat het spel verder gaat.

De acteurs doen niet voor elkaar onder. De goedheid van Doortje (Naomi van der Linden) staat in mooi contrast met de heks van het Westen, waanzinnig gespeeld door Henke Tuinstra. Stro en Blik, rollen van Maurits van den Berg en Sacha Muller, vertolken hun personages op een komische, maar toch geloofwaardige manier. De cast heeft geen ingewikkelde kostuums nodig om hun rol te spelen, maar het pak van Blik verdient een vermelding. Zijn kostuum is enorm gedetailleerd, waardoor je er naar kan blijven kijken.

De cast weet er een boeiende show van te maken, waarbij live film wordt afgewisseld met toneel en zang. Met sommige geluids- en lichteffecten is het voor de kleinste kinderen wellicht soms wat spannend, maar over het algemeen is Back to Oz een hele leuke voorstelling om met kinderen van te genieten. Een leuke avond is het gegarandeerd.

Gezien: Back to Oz, Stadsschouwburg Utrecht, 28 december 2019
Met: Naomi van der LindenJaike BelforRamses Graus / Boy Ooteman , Maurits van den BergSacha Muller, Henke Tuinstra, Eileen Graham (operator), Barend van Daal (stagiair), Rosita Segers (stagiair)

Tot en met 9 februari 2020 nog te zien in diverse theaters in het land
Meer informatie: www.hetfiliaal.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.