Augustuspodium Bostheater The Underground van Guy Weizman

Augustuspodium Bostheater The Underground van Guy Weizman

Hoofdrol voor Sanne den Hartogh en alter ego Bram de Laere – 24 augustus tot en met 3 september Bostheater Amsterdam

image

c. foto: Jelmer Buitenga – Den Hartogh met alter ego De Laere.

Tegen de achtergrond van het Amsterdamse bos, speelt deze zomer de voorstelling The Underground van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in samenwerking met Asko I Schönberg en Slagwerk Den Haag. De Amsterdamse premiere is op donderdag 25 augustus.

Regisseur Guy Weizman liet zich inspireren op Aantekeningen uit het ondergrondse (1864) een kortverhaal van romanschrijver en publicist Fjodor Dostojevski. Toneelschrijver Rik van den Bos bewerkte het tot een moderne, zeer herkenbare tekst over iemand die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt, niet in staat is om mee te doen met de regels van het spel en zich terugtrekt in zijn eigen wereld. Toneel, poëzie, livemuziek, zang, dans en acrobatiek vervlechten tot een rauwe, cynische, energieke, maar vooral ook humoristische voorstelling. Die zich het best laat omschrijven als een tragikomisch theatraal popconcert in een circusachtige setting. Of ‘cabaretesk’ theater over de kunst van het mislukken. Weizman: “Het wordt geen zware voorstelling. Het is rauw en cynisch, maar ook heel geestig. Waar veel pijn zit, zit ook veel humor.”. 

Clownesk trappen tegen bestaand systeem

Aantekeningen uit het ondergrondse is een monoloog van een verbitterde man die zich terugtrekt in zijn huis. Hij heeft klappen geïncasseerd en wil niet meer deelnemen aan het systeem. Nee is zijn antwoord op alles, zonder dat hij weet wat hij wél wil. In de eigentijdse op momenten vlijmscherpe versie van Rik van den Bos krijgt een eenzame clown, Will, de hoofdrol. De clown, vertolkt door Sanne den Hartogh (1981), accepteert niet hoe de wereld in elkaar steekt. Het lukt hem ook niet zich te conformeren aan de regels. Hij zakt alsmaar dieper weg en trekt zich steeds verder terug. Den Hartogh heeft in The Underground een alter ego, Vlaming Bram de Laere, een circusartiest en clown die op het slappe koord kan balanceren.

image

c. foto: Jelmer Buitenga

Krumping en koordansen

Muziek, zang en dans spelen een prominente rol in deze interdisciplinaire voorstelling. De band – gevormd door zeven muzikanten van Asko I |Schönberg en Slagwerk Den Haag – bestaat uit percussie, strijkers en een trombone. Naast de twee dansers van Club Guy & Roni, staan er twee krumpers op toneel.Krumping is een energieke, acrobatische stijl van streetdance voortgekomen uit ‘clowning’ en ontstaan in het getto van Los Angeles. Een dansstijl die werd ontwikkeld door Thomas Johnson (‘Tommy the Clown’) om kinderen in de achterbuurten te laten lachen. Bram de Laere brengt Den Hartoghs alter ego tot leven met clowneske acts en als hoogtepunt een intieme pas de deux op het slappe koord.

Credits

Regie: Guy Weizman 

Choreografie: Roni Haver 

Tekst: Rik van den Bos 

Dramaturgie: Robbert van Heuven 

Componist: Brendan Faegre 

Decorontwerp: Ascon de Nijs 

Kostuums: Maison the Faux 

Cast: Sanne den Hartogh, Camilo Chapela, Tatiana Matveeva, Bram de Laere, Nathalie Alexandra Torres Kinard aka “Strange”, Michael Ques Zaalman 

Muzikanten: Niels Meliefste, Dirge Seçil Kuran, Joost Geevers, Berber Heerema, Isa Goldschmeding, Noa Eyl, Yanna Pelser 

Geluidsontwerp: Peter Zwart 

Muzikale dramaturgie: David Dramm 

Regieassistent: Ludy Golstein 

Speellijst

Vanaf 24 augustus tot en met 3 september speelt de voorstelling in de open lucht op het podium van het Bostheater in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op nite.nl. 

KOPFOTO: ©Jelmer Buitenga

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.