Atalanta het begin van het einde

Atalanta het begin van het einde

Tekst en foto’s: Mieke van der Raay

Het nieuws dat TG De Klassieken moet stoppen met het maken van voorstellingen vanwege het wegvallen van subsidies is een groot verlies voor het Nederlandse theaterlandschap. Als vaste fotograaf heb ik een unieke positie gehad om hun reis te hebben meegemaakt en gedocumenteerd, en het is duidelijk dat hun werk veel mensen heeft geraakt.

TG De Klassieken heeft zich altijd onderscheiden door klassieke verhalen op een eigentijdse en toegankelijke manier te presenteren, wat hen aantrekkelijk maakte voor een breed publiek, vooral voor jeugd en jongeren. Door het verweven van actuele thema’s in hun voorstellingen, wisten ze de belevingswereld van hun publiek te raken en hen uit te dagen om na te denken over wat ze zagen. Hun focus op interactie en herkenbaarheid maakte hun voorstellingen niet alleen boeiend maar ook betekenisvol.

De voorstelling “Atalanta” heeft een speciale plek in mijn hart, dit was de eerste voorstelling die ik gezien heb van TG De Klassieken. Maar iedere keer kon ik en het publiek telkens weer van de vernieuwde interpretaties genieten. Het feit dat hun allerlaatste voorstelling een volle zaal van 1200 kinderen en begeleiders wist te trekken, onderstreept hoe waardevol en geliefd hun werk was.

Het verlies van TG De Klassieken betekent niet alleen het einde van een reeks prachtige voorstellingen, maar ook het verlies van een belangrijke culturele bijdrage die jongeren in contact bracht met klassieke verhalen op een manier die voor hen relevant en inspirerend was. Het is spijtig dat door de stopzetting van de noodzakelijke subsidies dit soort unieke en waardevolle theaterproducties niet langer mogelijk zijn. Robin en Aron hebben jaren hun ziel en zaligheid in alle voorstellingen gestoken.

Hopelijk komt er in de toekomst weer ruimte voor dit soort initiatieven en kan TG De Klassieken opnieuw het podium betreden om hun bijzondere werk voort te zetten. Voor nu blijft het belangrijk om te koesteren wat ze hebben bereikt en hoe ze het theaterlandschap hebben verrijkt met hun creatieve visie en toewijding aan het verbinden van klassiekers met het heden.

Cast:

Rositha Rikkers, Robin Elstak, Derk Oudshoorn, Danielle Meijboom, Charlotte Kloosterman, Melanie Neeleman, Aron Elstak, Kwint Stukker, Mathilde Lucas, Dalou Kraai, Louka Budvytis, Fiep Eeltink

Script en Regie: Robin Elstak
Muzikale Leiding: Aron Elstak
Liedteksten: Aron Elstak en Robin Elstak
Choreografieën: Robin Elstak en Kwint Stukker
Vormgeving en Kostuums: Timo Arling
Lichtontwerp: Marco van der Velden
Geluidsontwerp: Omar Elstak
Productie: Véronique Zonneveld
Productie-assistent: Mies van Daalhoff
Catering: Maria Grandia

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.