Astrid Boons creëert een postmenselijke wereld in haar meest ambitieuze werk tot nu toe

Astrid Boons creëert een postmenselijke wereld in haar meest ambitieuze werk tot nu toe

Op 26 oktober gaat de nieuwe voorstelling Khôra van Korzo-huismaker Astrid Boons in première. In dit nieuwe werk onderzoekt ze de ruimte voor het lichaam in een wereld beheerst door technologie.In het huidige digitale tijdperk wenden we ons steeds meer tot een toekomst waarin technologie leidend is. De technologische vooruitgang zou het leven makkelijker moeten maken, maar de praktijk leert ons dat technologie ons leven beheerst. In Khôra filosofeert Astrid Boons over een postmenselijke wereld en de maatschappelijke ontbinding die we doormaken. Postmenselijk, omdat de ruimte voor het lichaam in deze toekomst steeds kleiner wordt. Wat is de impact van deze ontkenning van onze geleefde lichamelijke ervaring? En wat betekent dat voor ons gevoel van mens-zijn?Op die vragen probeert Astrid antwoord te geven in Khôra. Het is haar meest ambitieuze productie tot dusver, met vijf dansers en een indrukwekkend decor. Het is voor Astrid de eerste keer dat ze met een grote groep dansers werkt aan een productie. Ze HZeZED maakte onder de vleugels van Korzo eerder al Rhizoma (2016), Vestige (2017), Fields (2019), Arise (2021) en Do you believe me yet? (2022).
Bekijk hier de teaser: Khôra [Teaser] | Astrid Boons – YouTube

Totstandkoming en Fast Forward
In het creatieproces kreeg Astrid de ruimte om onderzoek te doen bij het Ballet van Vlaanderen (Antwerpen) en The Norwegian National Opera & Ballet (Oslo) dankzij Fast Forward van Fonds Pdoium Kunsten. Fast Forward biedt talentvolle midcareer makers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan. Zij krijgen de gelegenheid om met toonaangevende buitenlandse producenten een samenwerking aan te gaan. Op deze manier werken de makers aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling, internationale positionering en netwerkverbreding.

Over Astrid Boons
Choreografe en danseres Astrid Boons (Antwerpen, 1988) is sinds 2016 verbonden aan het makershuis van Korzo. Ze kende een eigen danscarrière (bij o.a. NDT1, Krisztina de Chatel & Pina Bausch) en is nu alweer enige jaren actief als choreograaf. In 2020 bestempelde NRC haar als een van de dansmakers om in de gaten te houden en in 2021 werd ze genomineerd voor de prestigieuze Prijs van de Nederlandse Dans Dagen.

Astrid is gefascineerd door het verkennen van beweging en de diepere lagen van lichaam en geest. Met elke creatie vraagt ze zichzelf, haar dansers en haar publiek om de tijd te nemen en te ervaren hoe de intelligentie van het lichaam zich ontvouwt. Haar voorstellingen reiken daardoor voorbij een oppervlakkig narratief en gaan terug naar het pure lichaam. Het geeft haar bewegingstaal zowel een sculpturale als organische kwaliteit die het werk tastbaar en intens maakt.

FOTO:©Jim De Block

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.