Arthur Rosenfeld neemt afscheid van Maas theater en dans

Tekst: Sabine Vercouteren

EXIT pursued by a bear is de laatste voorstelling van choreograaf en danser Arthur Rosenfeld bij Maas theater en dans. Zaterdag 3 december nam hij afscheid van Maas theater en dans met deze aparte maar ook adembenemend solovoorstelling.

De onvermijdelijke vraag doemt toe; wie is Arthur, of eigenlijk, wie is hij geweest. Om zijn dansleven van ruim 45 jaar af te ronden om alleen nog vooruit te kunnen kijken. Nodigt Arthur vrienden en collega’s uit om met hun er over te sparren. Één ding mag duidelijk zijn; Arthur is niet voornemens het podium op korte termijn te verlaten. De zoektocht naar zichzelf, vergezeld met vrienden, collega’s en publiek zal hij met zijn solovoorstelling met vele verrassingsoptredens het tot een geslaagd avond brengen.

Met een welkomstdrankje wordt er op Arthur geproost. Met een aantal mooie toespraken en het uitreiken van een medaille van de gemeente Rotterdam. Na deze oorkonde wordt de tentoonstelling geopend met daarin alle voorwerpen die in alle voorstellingen gebruikt zijn. Een wand vol met foto’s, kledingstuk en accessoires maken een mooi beeld van de afgelopen jaren.

Het stuk begint met Engels sprekend voicemail gesprekken over de voorstelling, hoe Arthur het zou moeten doen. Arthur Arthur… Hij wordt gek.. Arthur een naam, net zoals King Arthur. Hij is goed, hij heeft de power. Dat wilt Arthur ook. De eerste stappen in zijn dansleven. Samen met zijn vrouw Ana Teixidó danst hij het eerste nummer, het ontdekken van de dans. 

Zich insmeren met potgrond, zich netjes aankleden tot aan een legerpak. Arthur is een dansende beer. Tijdens de voorstelling vraagt hij het publiek om hem mee te helpen. Hij geeft zich over aan het publiek, hij is in control. Hoe hij dat zelf zegt. Tussendoor komen er ook gastoptredens in de vorm van audities doen. Dit wordt op een komisch manier neergezet. De Franse danser Rémi Lebocey speelt een leerling die met ballen kan gooien, speelt een leuk stukje gitaar. De Italiaanse danseres Isabel Paladin zet een zeer mooi dansstuk neer waarvan Arthur zeer onder de indruk is. Verder zit er een goochelaar in, die Arthur laat zweven.

Na het mooie Bye Bye moment, geven Art voorzitter van Korzo producties, die de voorstelling weer een groot spektakel vond. Hun een cadeau, het boek “Love Story” Het boek met daarin alle mooie verhalen van de afgelopen jaren. Collega en goede vriendin Monique vertelt haar eerste ervaringen met Arthur en Ana in de jaren 80. Maas collega’s hadden ook een apart cadeau. Om het geheugen nog even op te frissen hebben zij met z’n alle een herinneringsdans gemaakt. Met verschillende dans posities en aanvullende dansen uit de voorstellingen wordt deze toch wel beetje apart avond mooi afgesloten.

De voorstelling wordt opgevoerd in een simpel maar mooi decor. Met een aantal attributen en danser, wordt er een mooi verhaal neergezet over het dansleven van Arthur. Maar om alle komische grapjes te herkennen, moet je wel de voorgaande voorstelling gezien hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.