ArtEZ Dance Artist presenteert Professional Creations ’24

ArtEZ Dance Artist presenteert Professional Creations ’24

Data en locaties:                

Try-outs / schoolpremière: 27 en 28 maart                  ArtEZ Arnhem

Première:                                            11 april               Musis Arnhem

                 6 juni                    Theater LUX Nijmegen

               12 juni                    Theater Ins Blau Leiden

De bachelor opleiding Dance Artist van ArtEZ Arnhem presenteert haar talentvolle, gepassioneerde en veelzijdige studenten in een programma met dynamische en poëtische werken van internationale choreografen.

Tournee

Na de voorstellingen op ArtEZ waarin werk in première gaat voor alle drie de jaarlagen gaat de voorstelling Professional Creations ’24 officieel in première op donderdag 11 april in Theater Musis in Arnhem met de derdejaars. De tournee die volgt, is het laatste avontuur van deze gezamenlijke studenten voordat zij als stagiaires het internationale werkveld ingaan als vierdejaars.

Tickets:                 Tickets.artez.nl en via de website van het theater

Choreografen tournee:

Miguel Altunaga uit Cuba begon zijn carrière bij het beroemde dansgezelschap Danza Contemporanea. Vervolgens vertrok hij naar Europa en danste onder andere bij Rambert Dance Company in Londen, Akram Kahn en Hofesch Shechter. Sinds enkele jaren ontwikkelt hij zichzelf ook als choreograaf en neemt verschillende (Afro-)Cubaanse danstechnieken als uitgangspunt voor zijn eigentijdse werk, o.a. voor Carlos Acosta, Holland Dance Festival en the Place. 

Faizah Grootens
Faizah Grootens, geboren en getogen op Curaçao, laat kwetsbaarheid, temperament en vloeiende circulaire bewegingen zien in haar hedendaagse choreografieën, die haar Creoolse lichaamstaal weerspiegelen. Als afgestudeerde van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Instituto Superior de Arte in Havana, heeft zij internationaal samengewerkt met verschillende instellingen en festivals. Haar werken zijn gepresenteerd in theaters in Europa, Cuba, Mexico, New York, Curaçao en Aruba. In 2023 ontving zij de Leo Spreksel Award.

Mercedes Pedroche uit Spanje creëert interdisciplinaire projecten, waarbij ze kunst inzet als middel voor reflectie en sociale transformatie. Haar scenische taal beweegt zich in een gebied zonder grenzen tussen dans en theater, waar realiteit fictie wordt en de toeschouwer een actieve deelnemer.

Aanvullende choreografen voorstellingen op ArtEZ:

Ann van den Broek

Na een succesvolle carrière als danser, richt Ann Van den Broek zich vanaf het jaar 2000 volledig op haar ontwikkeling als choreograaf. Ze richt het Nederlands-Belgische dansgezelschap WArd/waRD en bouwt een solide reputatie op in de internationale danswereld met haar heldere, toegankelijke dansidioom en onderscheidende esthetiek. Ann Van den Broek is zeven keer genomineerd voor een Zwaan en heeft de award voor meest indrukwekkende dansproductie tweemaal mogen ontvangen.

Julio Cesar Iglesias Ungo

Julio César Iglesias Ungo studeerde aan de Escuela Nacional De Arte E.N.A in Havana en studeerde af als professioneel danser, docent en choreograaf. Iglesias Ungo danste 7 jaar bij de Danza Contemporánea de Cuba en werd eerste solist, waar hij sinds 2010 ook resident choreograaf is. In Europa heeft hij gewerkt als danser bij de volgende gezelschappen: Ultima Vez, Unusuals Symptoms, La Intrusa, Alain Platel, Susanne Linke, La Macana en Renegade.

ArtEZ Dance Artist

Dance Artist is de naam van de Bachelor opleiding Dans van ArtEZ. Studenten worden opgeleid tot (co-)creërend danser en worden ook begeleid in het zelf werk ontwikkelen.

Noot voor de redactie: Voor meer info en/of beeldmateriaal, gratis toegang tot de voorstelling en de mogelijkheid voor een interview met één van de choreografen of studenten, neem contact op met Kristie van Aartsen, medewerker Communicatie & Marketing k.vanaartsen@artez.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.