Art – de kunst van vriendschap

Recensie: Mieke van der Raay

In de Haagse schouwburg ging dinsdag 5 maart Art in première. Art is één van de meest gespeelde toneelstukken ter wereld. Het bejubelde theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yasmina Reza is dit voorjaar te zien in de Nederlandse theaters met steracteurs Waldemar Torenstra (Divorce, Vechtershart, All you Need Is Love), Thijs Römer (Moordvrouw, Nieuwe Buren) en Frederik Brom (Familie Kruys, Verborgen gebreken, Overspel).

In Art zien we drie vrienden; Serge, Mark en Ivan, die al 20 jaar bevriend zijn. Als één van de vrienden een schilderij koopt van €120,000, wordt hun vriendschap zwaar op de proef gesteld. Daar het schilderij eigenlijk volgens de ene vriend briljant is en de ander vindt het gewoon zwaar kut. Het schilderij is namelijk een wit vlak en verder niets, of is er toch meer te zien? De meningen zijn niet mals en leiden tot hevige discussies en pijnlijke onthullingen. Uiteindelijk gaat het niet meer om het schilderij, maar over gebrek aan respect, acceptatie. Alles wat ze maar verkeerd vinden aan elkaar, wordt ter sprake gebracht, wat niet altijd even goed wordt ontvangen door de ander. Is hun jarenlange vriendschap hier wel tegen bestand?

Art is grappig en ontroerend. Met acteurs die je weten te raken, op het ene moment haat je de ene, op het andere moment heb je weer enorm veel respect voor de ander. In het begin denk je nog heel even; waar zit ik nu naar te kijken, maar dat vervaagt heel snel en dan zie je de genialiteit van het stuk. Er gebeurt enorm veel in iets minder dan anderhalf uur, je weet af en toe niet waar je moet kijken. 
De acteurs zijn echt subliem en weten je dusdanig te overtuigen van hun eigen mening, dat je als kijker geen keuze kunt maken wie je nou gelijk moet geven. Thijs Römer, zijn gezichtsuitdrukkingen zijn geniaal, weet je te ontroeren en hij had de lachers op zijn hand. Waldemar Torenstra was super sterk in zijn spel, je wist niet of je hem moest haten of moest liefhebben. Frederik Brom was komisch, maar ook weer aandoenlijk, hij heeft iets charismatisch, waardoor je gewoon naar hem moet blijven kijken.

Alles klopt aan deze voorstelling: perfect gekozen cast, die weten wat acteren is, duidelijk weten wat hun rol inhoudt en die ook nog eens leuk zijn om naar te kijken, Ze hebben lappen tekst om U tegen te zeggen, welke ze desondanks met het grootste gemak wisten te brengen. 

Een echte aanrader voor iedere toneel liefhebber.

Meer informatie: https://www.hnt.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.