Anniek Pheifer ontvangt Mary Dresselhuys Prijs 2015

Anniek Pheifer ontvangt Mary Dresselhuys Prijs 2015

Zojuist heeft actrice Anniek Pheifer (1977) live in de uitzending van het AVROTROS televisieprogramma Opium de Mary Dresselhuys Prijs 2015 gekregen. Ze ontving de prijs uit handen van Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van de prijs. Zij overhandigde de actrice een speciale penning en een cheque van 12.500 euro van de VandenEnde Foundation, te besteden aan verdere persoonlijke ontwikkeling in alle vormen van toneelspelen. Anniek, die dacht in de uitzending van Cornald Maas te komen praten over de verlenging van de succesvolle voorstelling Drie Zusters van het Nationale Toneel, was zeer verrast door de prijs.

De jury, die bestaat uit Petra Laseur, Hans Croiset, Kees Hulst, Laurens Spoor en Loes van Toorn, was eensgezind in haar oordeel en roemt Anniek Pheifer om haar bevlogen talent. “Met haar ragfijne inlevingsvermogen en haarscherpe techniek schakelt ze schijnbaar moeiteloos van doorvoeld realisme naar droogkomisch naturel of hilarische slapstick – desgewenst binnen één rol, desgewenst binnen één scène.”, zo schrijft de jury in het rapport.

Anniek Pheifer
Anniek Pheifer is geboren in Assen en volgde de vooropleiding Theater in Groningen. Ze studeerde in 2000 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Sinds 2005 is ze verbonden aan het Nationale Toneel in Den Haag. Twee keer ontving ze voor haar acteerprestaties de Guido de Moor prijs (in 2006 en 2009). De afgelopen jaren was ze bij het Nationale Toneel te zien in grote rollen in o.a. Midzomernachtsdroom, De driestuiversopera, Othello, Phèdre, De storm, De ideale man en recentelijk Blauwdruk voor een nog beter leven en Drie zusters. Ze speelde in films als Aanmodderfakker en in tv miniseries als De Prooi en De ontmaskering van de Vastgoedfraude. Op tv vertolkte ze een rol in onder andere Jiskefet, Penoza en Taart. Aankomende periode is Anniek op tv onder andere nog te zien in Het Klokhuis, in de tv-serie Sam’s Kerst en de telefilm De Grote Zwaen.

De Mary Dresselhuys Prijs
De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die met de prijs het werk van de actrice Mary Dresselhuys blijvend wilde eren. De prijs wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan een acteur, actrice of gezelschap met een uitzonderlijk talent. Eerder ging de prijs naar: Fedja van Huět (2013), Tjitske Reidinga (2011) Beppie Melissen (2008), Toneelgezelschap Wunderbaum (2006), Jacob Derwig (2004), Sylvia Poorta (2002), Ramsey Nasr (2000), Porgy Franssen (1998), Katelijne Damen (1996), Jeroen Willems (1994) en naamgeefster Mary Dresselhuys (1992).

FOTO: Roy Beusker

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.