Anne Wil Blankers terug op de planken in het toneelstuk Driving Miss Daisy

Anne Wil Blankers terug op de planken in het toneelstuk Driving Miss Daisy

De grande dame van het Nederlands toneel – Anne Wil Blankers – keert dit najaar terug naar de Nederlandse theaters. Samen met Edwin Jonker en Iwan Walhain is zij te zien in het toneelstuk Driving Miss Daisy van Alfred Uhry. Een hartverwarmend verhaal over trots, veranderende tijden en de transformerende kracht van vriendschap.

Na een korte periode van afwezigheid keert Anne Wil Blankers in goede gezondheid terug naar de theaters in Driving Miss Daisy van Alfred Urhy. In 1988 won Driving Miss Daisy de Pulitzer Price voor Beste Drama. De verfilming ontving drie Oscars. De eerste keer dat dit toneelstuk in de Nederlandse theaters is te zien. Miss Daisy is een rol waar Blankers graag mee aan de slag gaat: “Ik voel me vereerd om deze prachtrol in zo’n sterk stuk te mogen spelen. Ik verheug me er enorm op om weer in het theater te staan.”

Nadat Miss Daisy haar auto total loss rijdt, besluit haar zoon Boolie Werthan (Iwan Walhain) een chauffeur voor haar in dienst te nemen: Hoke Coleburn (Edwin Jonker). Tot afgrijzen van Miss Daisy die niet zit te wachten op iemand die niet alleen van geloof en afkomst anders is, maar ook van huidskleur. In de beschutte vier vierkante meter van de auto worden hun verschillen geleidelijk minder voelbaar en ontstaat er tussen de koppige dame en haar chauffeur een bijzondere vriendschap, die uiteindelijk belangrijker blijkt dan huidskleur en achtergrond. Samen banen Miss Daisy en Hoke zich een weg tussen vooroordelen, racisme en ouder worden.

Driving Miss Daisy is van 14 september t/m 28 december te zien in de Nederlandse theaters. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het theater of via de Nationale Theaterkassa: ntk.nl. Op zondag 23 september gaat het toneelstuk in première in Singer Laren.

Cast: Anne Wil Blankers, Edwin Jonker en Iwan Walhain

Vertaling: Teunkie van der Sluijs

Regie: Agaath Witteman

Producent: Stichting (Inter)nationale Producties

FOTO: ©Leo van Velzen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.