‘Als Yvon 36 maar niet de overhand krijgt’

‘Als Yvon 36 maar niet de overhand krijgt’

Recensie: Nikki de Groot

Op 18 februari gaat de voorstelling ‘Boer wil betere vrouw’ voor de pers in première. De naam van de voorstelling doet je denken aan het KRO programma dat miljoenen kijkers op zondagavond aan de buis doet kluisteren. Het is dan ook bijna verbazingwekkend te noemen dat deze show pas na acht seizoenen in de theaters te bewonderen is.

Boer wil betere vrouw gaat over boer Ties; een goeiige man, die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Ties is gék op het televisieprogramma Boer zoekt vrouw. Zo gek dat hij al zijn 81 koeien Yvon heeft genoemd. En ook zo gek dat hij zich in zijn enthousiasme heeft opgegeven als kandidaat. Er is alleen één klein probleempje: hij heeft al een vrouw…

Joep Onderdelinden heeft de voorstelling bedacht en in samenwerking geschreven. Het lijkt een alsof postbode Simòn een carrière switch gemaakt maar daardoor is het niet minder leuk. De première is uitgesteld omdat de spelers nog niet goed genoeg op elkaar waren ingespeeld maar daar is nu niets meer van te merken. Joep Onderdelinden, Wimie Wilhelm en Wil van der Meer vormen een komisch trio in een prachtig decor. De elektriciteitspaal staat in het gras en in de verte is een kerkdropje te zien. In het midden van het podium staat een houten keukentafel op een Delfts blauw tegeltje nu heb je alle stereotypen bij elkaar.

Over stereotype gesproken, in de voorstelling maak je kennis met boer Ties, zijn vrouw Helma en de knecht Don. Helma is een typische boerin en vele situaties zijn herkenbaar voor het publiek dat uit een klein dorpje komt of trouwe kijker is van ‘Boer zoekt vrouw’. Voor de trouwe kijker kan het misschien ook minder leuk zijn om te zien hoe hun favoriete programma op de hak wordt genomen, vooral Yvon heeft het te verduren. Dat het actueel is, is ook een van de sterken punten van de voorstelling maar de vraag is of Nederland ‘geile Geert’ niet snel vergeten is na de laatste aflevering op 22 maart terwijl de voorstelling tot 30 mei te zien is in het theater.

De cast zorgt met een sketch regelmatig voor een lachsalvo die door de zaal schalt. Naast een komische noot zit er in de voorstelling ook een muzikale noot wat zorgt voor een prettige afwisseling. De voorstelling is een parodie die het programma Boer zoekt vrouw belicht maar ook het verlangen naar altijd meer of altijd beter. En wat is geluk?
Boer wil betere vrouw is een leuke voorstelling wanneer je uit een dorp komt en wellicht een beetje zelfspot hebt, als je ook van Yvon 36 houdt of wanneer je zin hebt in een gezellig avondje uit.

De voorstelling is tot 30 mei te zien in de Nederlandse theaters.

hart heelhart heelhart heelhart halfhart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.