Als publiek ‘ja’ zegt, staat           Het Pauperparadijs in 2020 weer in Veenhuizen (DR)

Als publiek ‘ja’ zegt, staat Het Pauperparadijs in 2020 weer in Veenhuizen (DR)

Het succesvolle theaterspektakel Het Pauperparadijs kan komende zomer voor de derde keer te zien zijn in Veenhuizen (Drenthe). Daarvoor roepen regisseur Tom de Ket en de auteur van de gelijknamige bestseller Suzanna Jansen, de hulp van het publiek in. Als er vóór 31 december 2019 20.000 kaarten zijn verkocht, is de aangrijpende voorstelling over de paupers, Johannes van den Bosch en de Maatschappij van Weldadigheid komende zomer weer in Veenhuizen te zien. De kaartverkoop start vandaag en inmiddels wordt de vergunning aangevraagd bij de gemeente Noordenveld.


Regisseur Tom de Ket: “We krijgen veel reacties; mensen die het jammer vinden dat Het Pauperparadijs niet meer te zien is, die de voorstelling nogmaals willen zien of nog niet in de gelegenheid zijn geweest om te gaan. Het zou fantastisch zijn gehoor te kunnen geven aan hun verzoeken om de voorstelling terug te brengen, maar het moet wel kunnen. Subsidies zitten er voor ons niet meer in. Ondernemers uit Veenhuizen willen meehelpen, maar zonder het publiek en de gemeente kunnen we het niet realiseren. Dus vragen we mensen wat eerder kaarten te kopen dan ze normaal zouden doen: vóór het einde van het jaar. Bij 20.000 verkochte kaarten, kunnen wij we in januari aan de slag, en staat komende zomer Het Pauperparadijs weer in Veenhuizen. De bijzondere plek waar het verhaal zich werkelijk heeft afgespeeld.”

Geen voorstelling – geld terug

Mensen kunnen kaarten, gekocht voor eind december, later altijd wisselen voor een andere  datum, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Mocht de voorstelling er onverhoopt niet komen, dan krijgt iedereen zijn geld terug. Bij 20.000 verkochte kaarten is het financiële risico voor stichting Het Pauperparadijs draagbaar. Daarna stopt de kaartverkoop uiteraard niet, want er staan vanaf 3 juni vijftig voorstellingen op de agenda.

Het Pauperparadijs – van bestseller naar openlucht spektakel

Suzanna Jansen tekende in haar boek het intrigerende verhaal op van haar voorouders. Zij reisden, net als tienduizenden andere weeskinderen en paupers, in de 19e eeuw naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een onmenselijk drama. De voorstelling naar de gelijknamige bestseller ging op 18 juni 2016 in première op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen , het voormalige Tweede Gesticht, en trok in zes weken tijd ruim 40.000 bezoekers. De tweede serie was een zomer later ook al snel uitverkocht. Toen de teller op ruim 90.000 bezoekers stond, verhuisde de voorstelling van buiten naar binnen; vijf weken lang speelde Het Pauperparadijs in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Komende zomer zou het dus zomaar kunnen dat de acteurs wederom in Drenthe in de huid kruipen van onder anderen Cato, Aagje, Teunis en Johannes van den Bosch. Zij zijn er klaar voor!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.