Alone@home Een doldwaze voorstelling

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen donderdag 20 december ging in de stadsschouwburg in Utrecht Alone@home in première, een coproductie van Stadsschouwburg Utrecht, BosTheaterproducties en MATZER Theaterproducties.

Alone@home is een voorstelling met een knipoog naar de bekende film, maar  heeft ook een boodschap. Hij gaat over pesten versus gepest worden en hoe ieder kind zijn eigen gevecht met onzekerheid kent. Een verhaal over vriendschap, kwetsbaarheid en vindingrijkheid.

De ouders van Puk en Jip zijn stapelverliefd op elkaar, maar helaas kunnen Puk en Jip elkaars bloed wel drinken. Dit door toedoen van Jip, die het niet kan laten om Puk te pesten. Als hun ouders voor hun werk weg moeten, zijn ze niet echt blij, dat ze met elkaar opgescheept zitten. Als er dan opeens twee boeven proberen in te breken, om een waardevol schilderij te stelen, kunnen ze niets anders doen dan proberen samen te werken.Ze bedenken de slimste en stoerste plannen om de boeven tegen te houden. De buurman die een oogje in het zeil zou houden, komt hen op het laatste moment te hulp.

De voorstelling is vanaf de eerste minuut grappig en leerzaam. De fantastische livemuziek en een geräuschmacher (Eddie B. Wahr) met huis-, tuin- en keukengerei geven een extra dimensie aan de voorstelling. Er zitten mooie liedjes in van Gouden Kalf-winnaar Helge Slikker.

Merel Pauw als Puk en Soumaya Ahouaoui als Jip, weten de aandacht direct naar zich toe te trekken.Hun samenspel is heel natuurlijk, het lijkt alsof je echt naar twee kibbelende pubers zit te kijken. Martijn Fischer en Femke Arnouts hebben beide twee rollen zowel van de ouders als van de boeven. Ze hebben er duidelijk plezier in, hun timing is op het perfecte af en hun gezichtsuitdrukkingen geniaal. Eddie B. Wahr als de aparte, rare buurman is echt perfect gecast, hij weet de voorstelling met zijn geluidseffecten iets extra’s te geven.

Alone@Home is voor de hele familie. De voorstelling zit vol avontuur, spanningen is erg komisch. Het verloop is soms wat voorspelbaar, maar je kunt er toch ontzettend om lachen.

Iedere ouder die ooit weleens overwogen heeft zijn kind alleen thuis te laten, denkt daar na het zien van Alone@Homenog wel drie keer over na!

Meer informatie: https://www.matzer.org


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.