Alice in Wonderland; Hoe een klein meisje groot kan zijn

Alice in Wonderland; Hoe een klein meisje groot kan zijn

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zondagavond was in de Amstelveense Schouwburg de première van Alice in Wonderland van NJMT en Morssinkhof Terra Theaterproducties.

Iedereen heeft wel eens gehoord van Alice in Wonderland, afgelopen week was zelfs de film nog op televisie. NJMT en Morssinkhof Terra Theaterproducties heeft er een geheel eigen moderne versie van gemaakt.

In deze versie zien we hoe Alice het moeilijk vindt om met de regels van de grote mensen om te gaan. Ze voelt dat er niet naar haar geluisterd wordt, ze wil groter zijn, zodat iedereen haar serieus neemt. Vooral op school heeft ze het vaak aan de stok met juffrouw Solitaire, die er absoluut niet van gediend is dat iemand als Alice constant een weerwoord heeft. Wanneer Alice het Witte Konijn achterna gaat, is er geen weg meer terug: ze komt terecht in het magische en maffe Wonderland. Ze beleeft avonturen die steeds gekker worden en ontmoet merkwaardige figuren: een dodo, een grote rups, de Kolderkat, de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas. Uiteindelijk keren zelfs de Hartenkoningin en haar levende kaarten zich tegen Alice! Maar Alice bewijst dan dat ze wel groot kan zijn: ze zet zich vol overgave in om de Dodo te redden van onthoofding. Zo komt ze dan tot de conclusie dat er altijd een onderliggende reden is dat volwassen mensen zo streng of stug zijn en dat je nooit mag vergeten dat iedereen ooit een kind is geweest.

De zaal zat duidelijk vol met trotse ouders, vrienden, klasgenoten en verdere familie, de sfeer zat er goed in vanaf minuut één. De cast bestaat uit leden van het Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT), een uitzonderlijke cast die zelfs tijdens de pandemie geen enkele show heeft gemist. Dagelijks zet de toegewijde cast zich in om de show tot leven te brengen, samen met een grote groep vrijwilligers. Het NJTM heeft een hoop talent en dat is te horen in deze musical. De cast straalt kracht en enthousiasme uit.

Alice is de wervelwind op het podium, ze is echt Alice, ze kon bijna niet beter gecast zijn voor deze rol. Haar stem is als van een engel, zo mooi en heerlijk om naar te luisteren. Ze weet precies het gevoel over te brengen dat ze als Alice voelt, echt heel bijzonder voor zo’n klein meisje. De rest van de cast weet enorm te overtuigen in zang en spel. Het decor is niet groot, maar uiterst effectief, ze hebben geen groots decor nodig, het verhaal vertelt zichzelf. Alles is tot in de puntjes gearrangeerd en maakt de musical nog intenser. De kostuums zijn uitzonderlijk en elke producent zou wensen dat zij zulke prachtige kostuums zouden hebben.

De voorstelling duurt iets meer dan een uur, maar je kan niet anders dan puur genieten van zoveel talent op één podium. Voor mijn gevoel was het net iets te vol op het toneel, er gebeurde zoveel, dat je het gewoon niet allemaal kon zien. Ik denk dat ik dan toch nog maar een keer moet gaan genieten van deze mooie voorstelling. Het geluid was helaas op sommige momenten niet goed afgesteld, wat echt jammer was. Deze talenten bewijzen stuk voor stuk maar weer eens hoeveel talent er in Nederland is.

De musical is zelfs genomineerd voor de publieksprijs van een kleine musical door de Stichting Musical Awards. Via de website www.leuksteticketspublieksprijs.nl kunt u stemmen op Alice in Wonderland. Wilt u nu eerst even kijken of de show echt zo leuk is: De musical reist nog door heel Nederland en is zodoende voor iedereen te bezoeken.

NJTM en Morssinkhof Terra Theaterproducties draagt alle slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne een warm hart toe. Zodoende hebben zij een mini castalbum gemaakt met daarop tien live nummers uit de show. Het  mini castalbum is voor 10 euro te downloaden.

Morssinkhof Terra Theaterproducties zal het bedrag, dat wordt opgehaald met de diverse acties door de cast en creatives, verdubbelen om dit goede doel en alle inspanning te ondersteunen. Een geweldig gebaar!!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.