“Alice in Escherland” – Een Wonderbaarlijke Kerstvoorstelling in Haagse Sfeer

“Alice in Escherland” – Een Wonderbaarlijke Kerstvoorstelling in Haagse Sfeer

FOTO: ©Menno van der Meer

DEN HAAG – In een unieke samensmelting brengt “Alice in Escherland” de tijdloze betovering van “Alice in Wonderland” en de ingenieuze kunst van M.C. Escher samen op het toneel. Deze kerstproductie, met acht voorstelling in Amare, markeert de feestelijke afsluiting van het Escherjaar in Den Haag.

De Dutch Don’t Dance Division (DeDDDD), in samenwerking met Amare, presenteert deze bijzondere voorstelling. Het verhaal van Alice wordt gecombineerd met de fascinerende kunst van Escher, wat zowel jong als oud zal boeien. Met een reputatie van uitverkochte shows brengt DeDDDD zijn magische en mysterieuze wereld opnieuw naar Den Haag. In de winterperiode nodigt de voorstelling dans- en kunstliefhebbers uit om deel te nemen aan deze surrealistische beleving.

De avonturen van Alice in “Alice in Escherland” brengen de kijkers naar een wereld waar realiteit en fantasie samenvloeien. Geïnspireerd door Eschers beroemde werken, komen optische illusies en symmetrie tot leven in het decor en de choreografie. Deze feel-good voorstelling past perfect bij het kerstseizoen en wordt verrijkt met een sfeervolle sneeuwbui.

Thom Stuart, artistiek directeur van DeDDDD, deelt zijn inspiratie en ervaring: “Het moment dat ik in een muziekwinkel in New York stuitte op de balletmuziek van ‘Alice in Wonderland’ van Tchaikovsky/Carl Davis, was het begin van een geweldig creatief proces. Die muziek, zo rijk en levendig, inspireerde me om mijn eigen versie van ‘Alice in Wonderland’ te creëren. Maar de echte doorbraak kwam toen ik ‘Through the Looking Glass’ las. De scènes met het schaakspel deden me denken aan Escher’s ‘Metamorfose’. Op dat moment wist ik dat ik iets unieks had gevonden – een manier om de wonderlijke wereld van Alice te verweven met Escher’s hypnotiserende kunst.

In deze productie zijn niet alleen de visuele elementen van Escher’s werk een inspiratiebron, maar ook de manier waarop hij speelt met perceptie en realiteit. Dit komt terug in de manier waarop we de verhaallijnen van Lewis Carroll hebben geïnterpreteerd en vertaald naar dans. Het meest betoverende moment van de voorstelling is zonder twijfel wanneer na de pauze het doek opent en een gigantisch schaakbord onthuld wordt. Het is een visueel spektakel dat direct de verbeelding van het publiek grijpt.

Ik heb elementen uit beide boeken van Carroll vermengd en opnieuw geïnterpreteerd in mijn ballet. Het moment waarop de Witte Koningin van het bord wordt gegooid en een vloek uitspreekt, leidt tot een betoverende sneeuwbui die twintig minuten lang het podium omhult. Dit symboliseert de vervaging van realiteit en fantasie, een kernthema in zowel Carroll’s als Escher’s werk.

Een onverwacht moment van bevestiging kwam tijdens de voorbereidingen in 2016. Toen ik mijn dansers meenam naar het Escher-paleis, ontdekten we dat Escher zelf een bewonderaar was van Lewis Carroll en altijd een exemplaar van ‘Alice’ op zijn nachtkastje had liggen. Voor mij was dit een teken dat we op het juiste pad waren met het samenvoegen van deze twee iconische werelden.”

Carl Davis, de onlangs overleden componist en arrangeur, herschikte de muziek van Tchaikovsky peciaal voor dit ballet. Hij ontwikkelde een nauwe band met DeDDDD na een ontmoeting met Thom Stuart.

De voorstellingen van DeDDDD staan bekend om hun innovatieve interpretaties van klassieke verhalen. Na succesvolle producties zoals De Notenkraker en A Christmas Carol, belooft ‘Alice in Escherland’ ook een onvergetelijke ervaring te worden.

Voor een volledige ‘Escher ervaring’, adviseren wij bezoekers om overdag het fascinerende ‘Escher in het Paleis’ te bezoeken en zich daarna te laten meevoeren door de voorstelling ‘Alice in Escherland’. Dit biedt een uitzonderlijke kans om de betoverende wereld van Escher overdag te ontdekken en daarna de magie voort te zetten in Amare. Een dag gewijd aan de kunst van Escher, afgesloten met een sprookjesachtige voorstelling, maakt het de perfecte kerstbeleving.

Aanvullende Informatie:

Geschikt voor alle leeftijden vanaf 6 jaar, een mix van dans en beeldende kunst.

Kaartverkoop is gestart.

Bezoekers van Alice in Escherland krijgen op vertoon van het kaartje 5 euro korting op een entreebezoek aan Escher in Het Paleis tussen 8 januari t/m 31 maart 2024

Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dient Amare de pas te registeren. Neem daarom contact op met het Amare  bespreekbureau via om kaarten te reserveren.  

Data: 25 t/m 29 december

Locatie: Amare, Spuiplein 150, Den Haag

Choreografie: Thom Stuart (DeDDDD)

Muziek: P.I. Tchaikovsky, bewerkt door Carl Davis

Dansers: De Dutch Don’t Dance Division & ruim 80 dansers van 5 tot 70+

Inspiratie: M.C. Escher en ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll

Tickets: https://www.amare.nl/nl/agenda/1978/de-dutch-don-t-dance-division-i-s-m-amare/alice-in-escherland-6

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.