Alice beleeft wonderlijk avonturen in wonderland

Alice beleeft wonderlijk avonturen in wonderland

Recensie: Mieke van der Raay

De première van Alice in Wonderland (8+) was wel heel bijzonder. Burgemeester Aboutaleb luidde de première feestelijk in via een theatrale theeceremonie in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Samen met 13 leerlingen van de Rotterdamse Augustinusschool hief hij voorafgaand aan de voorsteling op theatrale wijze het theeglas. Daarnaast lanceerde hij het speciaal voor deze voorstelling gemaakte online magazine.

Maas Theater en Dans brengt de show niet als eerste. Het verhaal van Alice in Wonderland is al op vele verschillende uitgevoerd in de theaters. Regisseur Moniek Merkx heeft samen met schrijver Jan Veldman een eigen versie van het wereldberoemde verhaal gemaakt. Naar eigen zeggen haar droomversie.

Alice in Wonderland is voor veel mensen een bizar en inspirerend verhaal. Iedereen kan het op eigen wijzen begrijpen. In dit verhaal heeft elk personage zijn eigen kleur. Fel rood voor temperamentvol, wit stelt onopvallend voor en grijs is saai.

Het verhaal begint op de 12de verjaardag van Alice. Ze viert dit met een groep bizarre gasten, die haar meenemen in een wereld van kleurrijke vermommingen in geheimzinnige ruimtes .Ze komt diverse rare personages tegen, een baby die geen baby is maar een varken of toch een flamingo blijkt te zijn.

Alles wat er gebeurt in de voorstelling heeft meerdere betekenissen en kan je uitleggen naar je eigen inzicht. Het is niet echt een makkelijk verhaal, maar de zeven acteurs en drie muzikanten weten ons toch mee te nemen in hun versie van het verhaal.

Alice wordt gespeeld door Rosa van Leeuwen en het is geen makkelijke rol. Ze laat ons ontzettend veel verschillende kanten van Alice zien, met de daarbij horende emoties. Maar dit doet ze echt heel overtuigend, van fragiel meisje tot stoere meid: alles doet ze heel natuurlijk en ze laat het heel makkelijk lijken.

Alle andere spelers spelen diverse personages, dit met kleine aanvullingen op kleding, zodat het heel duidelijk is wie ze op dat moment zijn. Ieder heeft zijn eigen inbreng in het verhaal en vullen elkaar feilloos aan. De drie muzikanten doen gewoon met de spelers mee met de voorstelling, zij vormen één geheel.

Het decor is fenomenaal groots, divers en heeft echt de wow-factor, ik heb in lange tijd niet zo’n bijzonder decor gezien.Dankzij diverse licht- effecten krijgt de voorstelling nog een extra dimensie.

Een bijzonder goede en leuke voorstelling waar je open voor moet staan om het te begrijpen.

Zelf vind ik de leeftijd 8 jaar en ouder iets te laag, daar het verhaal best wel zwaar is en zelfs ik het hier en daar moeilijk vond te begrijpen.

Maar houd je van eens iets anders dan gewoon toneel of musical is dit zeker een aanrader.

Een verhaal met aparte en bijzondere wendingen.

hart heelhart heelhart heelhart half

Share

One thought on “Alice beleeft wonderlijk avonturen in wonderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.