‘Ali Baba, het verhaal dat niet over de liefde gaat…’

‘Ali Baba, het verhaal dat niet over de liefde gaat…’

Recensie: Nikki de Groot

Theater de Meervaart in Amsterdam was op 16 januari omgetoverd tot een ware fatamorgana voor de première van Ali Baba en de 40 rovers. Kinderen rennen enthousiast rond, ze kunnen nog even hun energie en spanningen kwijt voor de voorstelling begint. Om in de sfeer van de voorstelling te komen kun je jezelf laten versieren met henna, maar om 19.30 uur is het zo ver, de voorstelling begint.

Ali Baba en de 40 rovers vertelt het verhaal dat de titel doet vermoeden. Ali Baba ziet toevallig hoe een groep rovers hun grot vol met schatten opent met de toverspreuk ’Sesam, open u!’ Zodra ze wegrijden sluipt Ali Baba naar binnen en pakt wat goud. Als de rovers dit ontdekken, gaan ze op zoek…

Ali Baba en de 40 rovers is een van de bekendste en meest vertelde sprookjes ter wereld. Het verhaal komt uit de eeuwenoude Arabische sprookjes van 1001 nacht en Theater Terra heeft hier een compleet nieuwe familiemusical op gebaseerd.

De voorstelling wordt deels gespeeld met poppen, zo is de broer van Ali Baba een pop, maar Ali Baba zelf niet. Dit zorgt voor een afwisselend beeld wat wel prettig is, maar ook soms verwarrend. Spelen met poppen is een kunst op zich. Het is dan ook enorm knap dat de spelers zowel met als zonder poppen spelen. Koen Iking speelt zelfs twee poppen tegelijkertijd, terwijl de poppen een dialoog houden. Dit betekent dat hij snel van stemmetje moet wisselen. Toch is het beeld met én zonder poppen verwarrend. De ‘40 rovers’ worden namelijk ook door spelers mét en zonder poppen gespeeld. Daarnaast hebben sommige spelers ook een rol met een pop maar ze behouden hetzelfde kostuum als wanneer ze zonder pop spelen, dit werkt verwarrend. Bij de ezel werkt de pop wel heel erg goed, hij leek op sommige momenten bijna echt te leven.

De voorstelling wordt gespeeld door vijf spelers, die verschillende dubbelrollen op zich nemen. Juliann Ubergen speelt Ali Baba wat hij erg leuk doet. Hij heeft een enorm charisma, waardoor het fijn is om naar zijn spel te kijken. Desi van Doeveren valt ook enorm op. Zij start de show samen met Sander de Heer. Er moet een verhaal verteld worden, maar het mag niet over de liefde gaan. Wanneer het verhaal afgelopen is, zou de dienstmeid aan de krokodillen gevoerd worden. Ze stribbelt tegen en vertelt de sultan het verhaal over Ali Baba en de 40 rovers. Op de momenten dat de voorstelling over liefde dreigt te gaan grijpt de sultan in, hetgeen voor een grappig effect zorgt. Doeveren zingt prachtig en heeft een groot aandeel in de voorstelling.

Naast de acteurs en de poppen is ook de kleding goed verzorgd, ze passen perfect in het verhaal. Voor Sander de Heer is het een hele kleding wissel om van de ene rol naar de andere te veranderen. Ali Baba en de 40 rovers is niet zo’n ingewikkeld verhaal, wat ervoor zorgt dat het voor kinderen goed te volgen is. Een voorstelling met afwisseling, snelheid en oosterse sfeer. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Van januari tot en met mei 2015 is de voorstelling te zien in verschillende theaters in Nederland en Vlaanderen.

hart heelhart heelhart halfhart leeghart leeg

Zie ook onze Fotoreportage

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.