Alfred Brendel naar Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Alfred Brendel naar Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Legendarische pianist Alfred Brendel is de meest recente toevoeging aan de line-up van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam (27 jan. t/m 3 feb. 2018, Muziekgebouw aan ’t IJ). Hij staat daarmee naast o.a. het Emerson String Quartet, Hagen Quartett, Cuarteto Casals, Brentano String Quartet, Doric String Quartet, Jörg Widmann en Alex Ross. De inmiddels 86-jarige musicus stopte in 2008 met het geven van concerten en heeft zich sindsdien met name toegelegd op het geven van lezingen en masterclasses. Sinds 2015 is hij niet meer in Nederland geweest en zal hier tijdens de Strijkkwartet Biënnale voor het eerst een onderwerp behandelen dat hem zeer dierbaar is: het strijkkwartet.

Op vrijdag 2 februari zal Alfred Brendel in twee programma’s op verschillende manieren op het strijkkwartet in gaan, waarbij de late werken van Schubert en met name Beethoven centraal staan. In een lezing zal hij de verbanden leggen tussen de late strijkkwartetten van Beethoven en o.a. zijn latere werken voor piano, die de pianist als geen ander kent. Na de lezing zal er ruimte zijn voor een Q&A onder leiding van Leo Samama. In zijn eigen woorden:

For many years I have greatly enjoyed coaching string quartets, and above all dealing with the late string quartet music of Beethoven and Schubert. What distinguished Beethovens lifestyle? To find a concise answer it seems indispensable to look at his late piano works that, next to the Piano/Cello Sonatas Op. 102 and the song cycle ‘An die ferne Geliebte’, inaugurated a new approach towards composition. I shall be glad to talk about these matters during the String Quartet Biennale in Amsterdam.”

Behalve een lezing, zal de pianist een openbare masterclass geven aan een jong strijkkwartet dat studeert aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Tijdens deze masterclass zal een van de late strijkkwartetten van Beethoven of Schubert worden behandeld.

OVER ALFRED BRENDEL

Alfred Brendel (1931) is een van de meest befaamde pianisten van de twintigste eeuw. Hij verwierf grote bekendheid met zijn interpretaties van de werken van o.a. Mozart, Beethoven en Schubert en was bovendien de eerste pianist die de complete pianowerken van Beethoven opnam. Zijn laatste concert was op 18 december 2008 waarna hij zich toelegde op lezingen, poëzievoordrachten en masterclasses.

Lezing: Alfred Brendel

Vrijdag 2 feb. 14:00

Bimhuis 

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/7126/Lezing/Alfred_Brendel/

Masterclass Alfred Brendel

Vrijdag 2 feb. 17:00

Kleine zaal

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/7124/Masterclass/Alfred_Brendel/

Beide programma’s zijn tot stand gekomen i.s.m. Riaskoff Concert Management

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.