Alex Klaasen toont met Showponies 2 wederom zijn unieke talent

Alex Klaasen toont met Showponies 2 wederom zijn unieke talent

Recensie: Jessica Uijttewaal

Maandagavond 7 oktober 2019 kleurde het DeLaMar Theater in Amsterdam meerdere tinten roze voor de première van De Alex Klaasen Revue – Showponies 2. In 2018 bracht Alex Klaasen de revue terug in een eigentijdse versie, Showponies, en deze voorstelling is de opvolger ervan. Het getuigt van lef om na zo’n succesvolle voorstelling nu al een opvolger te brengen. De verwachtingen zijn dan hoog gespannen, kan het succes van de eerste Showponies geëvenaard worden?

Aan het begin van de voorstelling neemt Alex Klaasen zich voor om voor de tweede keer uit de kast te komen. De eerste keer was toch niet zo bewust en daar heeft hij dan ook niet echt van kunnen genieten, dus dan nog maar eens. Op weg naar die tweede keer, krijgen we in de loop van de voorstelling steeds meer te horen over de eerste keer. Door middel van hilarische sketches en liedjes worden de onderwerpen acceptatie, geaardheid en gender aangekaart. Ondanks dat deze thema’s uitvergroot en komisch gebracht worden, blijft de ondertoon duidelijk. Dat is wat het zo bewonderenswaardig maakt; het publiek heeft een avond gelachen, maar toch iets om over na te denken wanneer ze het theater verlaten.
Ook heb je als publiek na afloop het gevoel nader kennis te hebben gemaakt met de persoon Alex Klaasen. Zo vertelt hij niet alleen over zichzelf, maar horen we ook meer over zijn ouders. Door zijn persoonlijke ervaringen te delen, betrekt Alex zijn publiek bij de voorstelling en raakt hij de gevoelige snaar. Omdat zijn ervaringen voor anderen herkenbaar zijn, wordt het voor het publiek ook persoonlijk. Niet iedereen zal hetzelfde meegemaakt hebben, maar acceptatie van jezelf en acceptatie door anderen is iets wat veel mensen wel ergens in hun leven meemaken.


Ondanks de serieuze, onderliggende thema’s wordt er weer veel gelachen en wordt het publiek getrakteerd op hilarische scenes. Zoals de kennismaking met de eerste man die uit de kast kwam en het laatste avondmaal, daarnaast is een hoogtepunt van de avond toch wel Alexander de musical. Hierin worden we in vogelvlucht door het leven van Alex gezongen worden of het geheel op de waarheid gebaseerd is moet u zelf maar gaan bekijken.

Een Alex Klaasen Revue zonder liedjes zou ondenkbaar zijn, dus ook op dat vlak is het weer genieten. Zowel humoristische als serieuze liedjes komen voorbij. Zo leren we het nieuwe LHBTQIAP-alfabet van Catootje, maar geniet iedereen ook ademloos van het mooie lied vanuit het oogpunt van Alex’ moeder over zijn outcoming.

De avond is afwisselend en zakt geen moment in. Liedjes, gesprekken en sketches wisselen elkaar goed af en iedereen blijft de gehele voorstelling geboeid. De eerste akte zijn de thema’s gender, acceptatie en geaardheid wel erg veel doorgevoerd, maar de tweede akte is gevarieerder. Ondanks dat de thema;s er daar ook zijn, zijn ze wat subtieler verwerkt, zonder af te doen aan het belang ervan. Als is het de Alex Klaasen Revue, deze voorstelling is niet te spelen zonder een geweldige cast, naast Alex bestaat deze uit Freek Bartels, Daniel Cornelissen, Jip Smit, Desi van Doeveren, Stef van Gelder, Kiefer Zwart, Cripta Scheepers en Roman Brasser. Ook allen multitalenten die laten zien en horen dat ze op hun plek zijn in deze veelzijdige voorstelling.

Blijft de vraag of Showponies 2 de eerste voorstelling kan evenaren. Maar is dat wel een relevante vraag? Het is ook nu de Alex Klaasen Revue met dezelfde cast, maar het is een nieuwe voorstelling die het verdient om met frisse blik naar te kijken. De rode, of roze, lijn door de voorstelling bestaat uit eenzelfde thema, maar de voorstelling blijft toch steeds verrassen door de gevarieerde samenstelling. Ook zijn er regelmatig grappen en opmerkingen waarvan je je niet voor kunt stellen dat iemand anders ze had kunnen bedenken dan Alex Klaasen. Hij heeft een uniek talent en laat dat, samen met de rest van de cast, in Showponies 2 wederom zien.

Ga dit zien, de voorstelling toert tot en met april 2020 door het land. Voor meer informatie kunt u terecht op www.alexklaasen.nl.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.