Alex Klaasen en Peter van de Witte winnen 32ste Annie M.G. Schmidtprijs

Alex Klaasen en Peter van de Witte winnen 32ste Annie M.G. Schmidtprijs

Foto: Jaap Reedijk

Tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival werd zojuist, in een tot de nok toe gevulde Kleine Komedie, de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2023 bekendgemaakt. Alex Klaasen ontving uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen de prijs voor zijn lied “152W96TH street”, afkomstig uit het theaterprogramma No Ponies. De muziek werd geschreven door Peter van de Witte.

Juryrapport
De jury, bestaande uit Jurrian van Dongen (voorzitter), Bertram van AlphenCor BakkerEva BauknechtMarcel BijloHaytham SafiaHijlco SpanAmir Vahidi en Joy Wielkens, prijzen Klaasens’ “genadeloze eerlijkheid”: 
“Tekstschrijver en componist rekken met bravoure de grenzen op van wat een Nederlands theaterlied kan zijn. Ze creëren een ontsporende mini-musical, die zich niet alleen afspeelt rond Broadway maar ook flirt met musicalauteurs als Stephen Sondheim en Jason Robbert Brown. Geraffineerd brengt de muziek structuur aan in een ervaring die alle kanten op schiet. Alex Klaasen vertolkt zijn nachtmerrie weergaloos. Z’n stem vol levensgretigheid, dan weer dof van ellende, dan weer weemoedig. Elke zin met een timing alsof de paniekaanval nu aan de hand is (…) Genadeloze eerlijkheid en exact de goeie details in een vorm die past als een handschoen maken van deze zeer persoonlijke belevenis een universeel kunstwerk.”

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival en wordt sinds 1992 uitgereikt aan een tekstschrijver,componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De buste is ontworpen door kunstenaar Frank Rosen. Aan de prijs is ook een geldbedrag van 3500 euro gekoppeld.   

Dit jaar vond de uitreiking voor het eerst in de Kleine Komedie plaats. Alle genomineerden speelden voorafgaand aan de uitreiking live hun lied op het podium. Het gastoptreden werd verzorgd door nieuw talent Sem Konijn.

Nominaties
De andere vijf genomineerden waren (op alfabetische volgorde):

De sterilisatie van Peter van Rooijen
Tekst, muziek, uitvoering: Peter van Rooijen

Het juiste pad
Tekst, muziek, uitvoering: Yentl en de Boer

Hoe ik het mijn moeder toch vertel
Tekst: Ellen ten Damme, Ilja Leonard Pfeijffer
Muziek en uitvoering: Ellen ten Damme

Tata
Tekst, muziek, uitvoering: Kiki Schippers

Twee Duiven
Tekst: Peer Wittenbols
Muziek: Stanislav Mitrovic
Uitvoering: Joost Spijkers

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars zijn onder meer Jan Beuving, Brigitte Kaandorp, Jeroen van Merwijk, Theo Nijland, Maarten van Roozendaal, Kiki Schippers, Joost Spijkers, Wende, Yentl en de Boer en Flip Noorman

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.