Afrovibes Festival brengt nieuwe helden en iconen in 11e festival editie

Afrovibes Festival brengt nieuwe helden en iconen in 11e festival editie

Van 8 tot en met 12 oktober 2014 vindt de elfde editie plaats van het internationale Afrovibes festival. Afrovibes is een jaarlijks festival met hedendaags theater, dans en muziek uit Zuidelijk Afrika. Het festival brengt opkomend en gevestigd Afrikaans talent naar Europa.

Nieuwe helden en iconen

Dit jaar staat het festival in het teken van iconen en nieuwe helden. Het programma bevat elementen van helden en iconen als Steve Biko en Nelson Mandela, van vrijheidsstrijders en van vechters voor democratie en van helden uit de Europese toneelliteratuur. Het festival nodigt pioniers en gevestigd talent uit Zuidelijk Afrika en Nederland op het gebied van theater, dans, design en muziek uit om hieraan vorm te geven. Wie zijn onze helden vandaag? En hoe vinden wij onze helden terug in de kunst, in theater, dans en design, uit Zuidelijk Afrika en uit Nederland?

Highlights uit het programma

Biko’s Quest – een dansvoorstelling van het dansgezelschap Jazzart uit Kaapstad. Geïnspireerd door de fototentoonstelling The Quest for a True Humanity van de Steve Biko Foundation. Deze productie schildert een portret van het leven en de dood van Steve Biko en neemt het publiek mee op een tot nadenken stemmende en emotionele reis door middel van dans, theater en storytelling.

Rainbow Scars – een toneelvoorstelling van Mike van Graan, een van Zuid-Afrika’s belangrijkste toneelschrijvers. Rainbow Scars graaft met humor en spanning in de complexiteit van menselijke relaties in hedendaags Zuid-Afrika, en biedt een onverwachte ontknoping.

Uncles and Angels – een interactieve dans- en video performance van Nelisiwe Xaba, een van Zuid-Afrika’s prominent choreografen en Mocke J van Vuuren. In Uncles and Angels onderzoeken Nelisiwe Xaba en Mocke J van Veuren wat kuisheid, maagdelijkheidstesten, zuiverheid en traditie eigenlijk betekenen.

The Revivalistseen nieuwe internationale theaterproductie muzikaal ondersteund door DJ Lovesupreme en onder regie van Marjorie Boston en Maarten van Hinte. In The Revivalists actualiseren jonge theatermakers uit Nederland, Engeland en Zuid-Afrika een aantal grote werken uit de Europese toneelliteratuur: De Bacchanten van Euripides, Shakespeare’s Othello, Maria Stuart van Schiller en De Kersentuin van Tsjechov. The Revivalists gaat over een wereld ‘under construction’, een bouwplaats waar identiteit maakbaar is, ongeacht de perceptie die andere mensen hebben van wie je bent en waar je vandaan komt.

Randprogrammering

Het festival heeft een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, artistic exchanges, muziek, een design tentoonstelling over hedendaags Afrikaans design, en een apart artist-in-residency programma.

Verder brengt het festival dans uit Mozambique (Marrabenta Solos van Panaibra Canda) en theater uit Zimbabwe.

Over Afrovibes

Afrovibes biedt een multidisciplinaire mix aan voorstellingen, waarmee zij makers en bezoekers willen inspireren. Vier dagen lang kan het publiek genieten van alle kwaliteit dat Zuidelijk Afrika te bieden heeft in theaters in Amsterdam (MC Theater, Bijlmer Parktheater), Utrecht (Rasa/Stadsschouwburg), Den Haag ( De Nieuwe Regentes, Paard van Troje), Eindhoven (Parktheater) en Rotterdam ( Maaspodium). Na 12 oktober gaat het festival 4 weken op tournee in Engeland langs 18 steden.

Zie voor meer informatie afrovibes.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.